Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

40 éves a VUK mese

Valószínűleg Neked sem kell bemutatni Magyarország ravasz rókáját, akin egy egész generáció nevelkedett fel, és akinek a nevét hallva még most is mosolyra görbül a szánk. Vuk felejthetetlen karaktere a rajzfilmvásznon 40 éve jelent meg először, pontosan 1981. április 18. és 21. között négy részletben, majd egész estés filmként december 10-én.

A kis Vuk

Forrás: port.hu

Vuk a 40-es években

A találékony kis róka figurája Fekete István magyar író fejéből pattant ki és 1940-ben debütált a Csí című gyűjteményes kötetében. A regényt önállóan először 1965-ben adták ki, amelyet sok-sok újrakiadás követett. Napjainkra Fekete István talán legnépszerűbb alkotásáról beszélhetünk, amelynek jelentős útóélete van. A mesét még az USA-ban is kiadták angol nyelven VHS formátumon 1987-ben.

Vuk a 40-es években

Forrás: rajzfilmhirek.hu

Vuk mese

Mint írtuk 1981-ben mutatkozott be a Vuk adaptáció. A magyar rajzfilm a Pannónia Filmstúdió gyártásában készült és a MOKÉP forgalmazásában jelent meg.

A kis róka felnövését végig követő tévé- és mozifilm jó pár jelentős magyar nevet sorakoztatott fel a stáblistáján. Rendezője Dargay Attila Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező volt, zenéjét szerezte Wolf Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és a kis Vuk hangját adta a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Pogány Judit.

A gyerekfilm története nagyvonalakban követi az eredi regény cselekményszálát, csak itt-ott van egyszerűsítve, olykor pedig színesítve a sztori.

Részlet a Vuk rajzfilmből

Mit jelent számunka Vuk?

A ravasz róka történetének sikeressége abban rejlett és rejlik a mai napig, hogy nemcsak a gyerekeknek szól, de a felnőtteknek is. Üzenete a szabadságról, az önzetlenségről, a családról és a bátorságról örökérvényű igazságokat hordoz magával.

A történet középpontjában Vuk fejlődése és felnőtté válása helyezkedik el. Végig követhetjük, ahogy az állatvilág és a róka élet nehézségeivel fiatalon megismerkedett kis Vuk miként válik azzá a tudatos és családszerető felnőtté, akit a mű végén láthatunk.

Mit jelent számunkra?

Forrás: port.hu

Tudtad?

  1. Vuk a nevét híres róka nagyapja után kapta, akinek a következő volt a szavajárása: Vadászom, Utamból, Kotródj!.
  2. 2008-ban Kis Vuk címmel készült egy folytatása is a műnek, amely azonban már nem aratott osztatlan sikert.
  3. A rajzfilm kiadásának évében, 1981-ben már a debreceni virágkarneváli felvonuláson is megjelent a virágokból kirakott róka figurája.
  4. Vuk a második legismertebb magyar animációs film, csak a Macskafogó előzi meg.
  5. Az eredeti regényhez Fekete István fia írt két folytatást: Vuk és a Simabőrűek és Vuk újra otthon címmel.

Tudtad?

Forrás: filmkatalogus.hu

TyToo és Vuk

A TyToo csapat szívéhez rendkívül közel áll ez a nem mindennapi, olykor megható, olykor pedig megmosolyogtató történet a kis rókáról. Ennek köszönhetően már egy ideje dolgoztunk a vukos meglepetésünkön, amely most gyereknap alkalmából lelepleződött.

Legnépszerűbb szettjeinket 3 aranyos sablon társaságában álmodtuk újra. A minták Vukot, a ravasz rókát, Cselét, a rókalányt és Unkát, a békát ábrázolják.

TyToo és Vuk

Vuk csillámtetoválás sablonok

Kíváncsi vagy, hol találhatóak a vukos sablonok? Ide kattintva megtalálod az összeset.

Megjelent: 2021-05-25 15:33

Hozzászólások a 40 éves a VUK mese című bloghoz: