Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Az asztronauta kutya 64 éves története

1957. november 3-a nem egy átlagos nap volt az emberiség történetében. Az űrutazás lehetősége már a levegőben lógott, amelyre a pontot Lajka kutya pontosan 64 éve történt kilövése tette fel.

A Szovjetunió négylábú hősének nevét mindenki ismeri, ugyanakkor életéről mégis keveset lehet olvasni. Ki is volt ő valójában és miként került a Szputnyik-2 fedélzetére? Írásunkban összeszedtünk mindent, amit az űrhajós blökiről tudni lehet.

Lajka, a kutya

Lajka

A képen felhasznált mintát megtalálod a 15 db-os fiú sablon szettben.

Csillámporok:

Az utca kutyája

Lajka mielőtt az űrállomásra került, utcai kutyaként tengette életét. Moszkva utcáin kóborolva fogták be őt kettő másik ebbel együtt, és végül így hárman kezdtek bele egy kicsit sem mondható szerencsés kalandba.

Nevét a szovjet tudósoktól kapta, ami magyarul csak annyit tesz, hogy Ugatós. Emellett több más néven is illették, állítólag a leggyakrabban használt név a Kudrjavka, azaz a Bodri volt.

Az utcáról befogott keverék kutya bajtársaival együtt kezdte meg a rövid kiképzést. Albina és Mushka, a másik kettő kutyus azonban nem tűnt annyira rátermettnek. Lajka viselte a legjobban a szörnyű, űrutazásra felkészítő feladatokat. Ennek következtében rá esett a választás.

Űrhajó

Űrhajó

A képen felhasznált mintát megtalálod a 15 db-os lányos sablon szettben.

Csillámporok:

Utolsó nap a Földön

Lajkát a kilövés előtti napon az egyik szovjet tudós vitte haza családjához. A kutató elmondása szerint a kutya rendkívül jól viselkedett, csendes és szófogadó volt.

Másnap, október 31-én Lajka visszakerült az űrállomásra, ahol elkezdték a felkészülést a kilövésére. A kutyát űrruhába öltöztetve belerakták egy apró szerkezetbe. Lezárás előtt az egyik technikus még megpuszilta az orrát, majd rácsukták a Szputnyik-2 kabin tetejét.

Ekkor azonban malőr történt, ugyanis egy meghibásodás miatt még sem tudták aznap kilőni az asztronauta kutyát. Három nappal tolódott el a kilövés, amely idő alatt Lajka már nem jöhetett ki a szerkezetből. Végül november 3-án hagyta el a Földet és sajnos többé már nem is tért vissza.

Csillagok

Csillagok

A képen felhasznált mintát megtalálod a 15 db-os Járművek sablon szettben.

Csillámporok:

Lajka a világűrben

Bár a szovjetek sokáig ferdítéseket terjesztettek Lajka haláláról, 2002-ben fény derült az igazságra. A szerkezetben található hőmérsékletszabályozó-rendszer meghibásodott, így a kilövést követően pár órán belül Lajka túlmelegedésben elvesztette életét.

Az eset az állatvédők körében hatalmas felháborodást keltett, több helyen megemlékezések és demonstrációk voltak.

A kísérlet viszont beindította az űrkutatást, ugyanis megmutatta, hogy az élő szervezet képes túlélni egy űrstartot és a súlytalansághoz is alkalmazkodik.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megjelent: 2021-11-03 13:59

Hozzászólások a Az asztronauta kutya 64 éves története című bloghoz: