Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Eljött az ősz és ezzel együtt a teázás időszaka

Porold le a konyhaszekrény mélyére eldugott teásdobozokat, ugyanis elérkezett az idő arra, hogy újra használd őket! Beköszöntöttek a hűvös, őszi reggelek és esték, amikor egy bögre forró tea igazi megváltás lehet a testnek. És, hogy milyen tea illik ehhez az időjáráshoz? Ebből a blogcikkből most mindenre fény derül.

Szálas vs filteres tea

Mielőtt az ízek tengerébe ugranánk egy fejest, lépjünk egyet hátra és vizsgáljuk meg, hogy mégis milyen formában érdemes kiválasztani a kedvenc nedűnket. A szálas és filteres teák közötti különbség ugyanis jóval nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk, így érdemes ezzel a témakörrel is foglalkoznunk legalább egy bekezdés erejéig.

Bár rengeteg eltérés van a két változat között, mégis a legnagyobb kontraszt az összetételükben van. Míg a szálas típus gondosan szedett és válogatott leveleket és rügyeket tartalmaz a növény legnemesebb részeiből, addig a filteres fajta válogatás nélkül szüretelt, alacsonyabb minőségű leveleket, ágakat és összesepert teaport is magában foglalhat. Ennélfogva nem is kérdés, hogy legközelebb a boltok polcain felsorakoztatott teák közül a szálas változatért fogsz nyúlni. Ugye?

Mit igyak és miért?

Most, hogy tudjuk miért érdemes a filteres teáknak búcsút inteni és helyükre a szálas típusokból beraktározni, kezdhetjük is a kalandozást az ízek világában.

A jól bevált klasszikus

Első megálló nem meglepő módon a fekete teák földjére vezet, hiszen ebből szinte mindenkinek van az otthonában. És milyen jó, hogy lapul egy ilyen kincs a konyhában, ugyanis rengeteg pozitív hatása van a szervezetre, amely ezeken a hideg, őszi napokon rendkívül jól fog jönni. Amellett, hogy erősítheti az immunrendszert, segít a vérnyomást kordában tartani és csökkenteni a koleszterinszintet is. Szóval elő a bögrékkel és főzz egy jó feketét!

Zöld tea

A zöld tea jótékony hatásai számos kutatás alapjául szolgáltak már, így a fogyasztásával kapcsolatban reméljük Téged sem kell meggyőzni. Ha mégis támadnának kételyeid, összegyűjtöttünk pár érvet: vérnyomás csökkentő, antidiabetikus hatású és még a fogyásban is segíthet. Ráadásul mivel kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete társa, tökéletes esti itókának is.

Menta tea

Ahogy közeledünk a tél felé egyre rövidülnek a nappalok, amely ránk, emberekre is hatással van. Fáradtabbak, bágyadtabbak vagyunk és úgy érezzük egyre kisebb energiaszinttel rendelkezünk. Azonban a menta tea segít új erőre kapni, mivel egy csészével belőle elűzi az álmosságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. Élénkítő hatása mellett pedig másik óriási előnye, hogy kiváló ellenszere a meghűléses megbetegedéseknek is.

Kakukkfű tea

Ha őszi teázásról van szó, a kakukkfű teát nem hagyhatjuk ki. Számos pozitív hatásán túl immunerősítőként is alkalmazható napi egy csészével, akár gyerekek esetében is. Külsőleg alkalmazva pedig orrdugulás esetén tökéletesen használható inhalálásra.

A sort még nagyon sok teával folytathatnánk, azonban Neked is adunk egy kis feladatot. Keresgélj, próbálgass és ízleld meg a legkülönlegesebb típusokat is! A tea rengeteg jótékony hatással bír az egészségre, így mellé nyúlni biztosan nem fogsz.

 

Megjelent: 2020-09-22 12:24

Hozzászólások a Eljött az ősz és ezzel együtt a teázás időszaka című bloghoz: