Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Ezért használj fényvédőt

Május a bőrrák elleni küzdelem hónapja, amely téma mellett nemcsak kis hazánkban, hanem világszerte is egyre többen kampányolnak. Ebben a 31 napban ingyenes szűrővizsgálatokat biztosítanak egyes helyeken a melanoma időbeni kiszűrésének érdekében, illetve az önvizsgálatra és a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

 Ebben a cikkben mi most a megelőzés egyik formájáról, a naptejről hoztunk néhány érdekes információt.

Miért fontos a naptej használata?

Miért fontos a naptej használata?

Használsz minden nap naptejet?

A fényvédők alkalmazása csak kevés embernek tartozik bele a mindennapos rutinjába. Te közéjük tartozol? Amennyiben nem, viszont szeretnéd sokáig megőrizni bőröd egészségét és fiatalságát, akkor a napvédő termékek használatára nagyobb hangsúlyt kell helyezned.

Használj mindennap fényvédőt!

Használj mindennap fényvédőt!

A tudatos bőrápolás a fényvédelemmel kezdődik, hiszen ezzel védekezel a káros és látványos bőrelváltozásokkal szemben. Sokan nem is gondolják, hogy a naptejek használata segíthet megelőzni a bőrrák kialakulását, illetve az öregedés jeleinek korai megjelenését is csökkenti, mint a ráncokat és a foltokat.

Nyáron használok fényvédőt, az elég?

A válasz röviden: nem. A naptejek alkalmazása egész évben, így tehát télen is ajánlatos, ugyanis az UV sugarak a hidegebb hónapokban sem pihennek. Fényvédők nélkül pedig az UV sugarak károsítják a sejteket, melynek következtében a bőr elveszti rugalmasságát.

Télen is fontos a fényvédelem!

Télen is fontos a fényvédelem!

Most már tudom, hogy minden nap érdemes használni. De mit is?

A naptejet legegyszerűbben úgy írhatnánk le, mint egy hidratáló alapú formulát, amelyet fényvédő összetevőkkel dúsítanak.

A fényvédők esetében két típust különböztetünk meg, vannak kémiai alapúak és fizikaiak. Az első típus úgy védi a bőrt, hogy elnyeli a káros sugarakat, míg az utóbbi visszareflektálja azokat.

A naptejek két típusát különböztetjük meg

A napvédő termékek két típusát különböztetjük meg

Melyiket érdemesebb levenni a bolt polcairól? Szakértők szerint a két kategória közül tanácsosabb a fizikai naptejeket választani, ugyanis azok kevésbé hatolnak be a bőrbe, ezáltal sokkal kevésbé irritáljak azt.

Faktorok

A fényvédőket használni akarók kardinális kérdése a faktorszám.

Bár bőrünk önmagától is próbál ellenállni a leégésnek, azonban hosszan tartó védelmet nem tud nyújtani. Egy átlagos felnőtt ezért kb. 20-25 percet tud eltölteni direkt napfényben anélkül, hogy bőre leégne. Ezt az időt hosszabbíthatjuk meg a fényvédők használatával, amelyek faktorszáma megmutatja, hogy mennyiszer több időt tölthetünk el a napon anélkül, hogy fenyegetne minket a leégés kockázata.  

Nemcsak a faktorszám számít!

Nemcsak a faktorszám számít!

Egy példán át szemléltetve: ha naptejünk faktorszáma 10-es, akkor ez az jelenti, hogy 10-szer 20 percet, vagyis 200 percet tartózkodhatunk napon úgy, hogy nem égünk le. Természetesen ebbe bele kell kalkulálni a saját bőrtípusunkat is, ugyanis vannak olyan személyek, akik könnyedén, akár pár perc alatt is pecsenyepirosra égethetik bőrüket. Továbbá fontos azt is szem előtt tartani, hogy a felvitt fényvédőt az izzadság vagy a ruha könnyedén letörölheti, így érdemes többször újrakenni magunkat.

Úgy érzed most már mindent tudsz a naptejekről? Nem egészen!

Most, hogy tisztába kerültünk azzal, hogy miért is jó a naptej és hogy miként segít megóvni bőrünket, egy fontos tényezőt még érdemes megemlíteni. Mielőtt csak a faktorszámokkal kalkulálva rohannánk a drogériákba, ajánlatos az összetevőkre is egy kis figyelmet fordítani.

Bár fontos a bőrünk védelme, nem szabad elfelejtkezni a környezetünkről sem. A tengerparti nyaralások során felvitt fényvédők miatt ugyanis évente 14 ezer tonna naptej kerül a tengerekbe. Az így vízbe került napvédő termékek pedig veszélyt fenyegetnek a tengeri ökoszisztémára és a korallokra.

A környezetünknek sem mindegy, milyen naptejet használunk

A környezetünknek sem mindegy, milyen naptejet használunk

Azonban még mielőtt bárkiben is kétségek támadnának a naptejek használatát illetően, van megoldás. Egyszerűen csak olyan terméket kell keresnünk, amely nem tartalmaz oxibenzonet, mivel ez a fényvédők egy részében megtalálható összetevő az, amely káros a tengeri élővilágra nézve.

Összegezzük, mit tanultunk:

  • naptejet az év minden napján érdemes használni, hogy megvédjen minket az UV-A és UV-B sugaraktól;
  • naptej választás során vegyük figyelembe bőrünk típusát;
  • izzadás és fürdőzés esetén érdemes többször újrakenni magunkat
  • és ügyeljünk környezetünkre is, kerüljük az oxibenzonet tartalmazó termékeket.

Tetszett a cikk? Kedveld és oszd meg másokkal is! 

Megjelent: 2021-05-07 10:15

Hozzászólások a Ezért használj fényvédőt című bloghoz: