A gyermekláncfű nem gyomnövény
Hogy nevezzelek?
Bár sokszor pitypangként hivatkozunk rájuk, azonban ez nem a pontos megnevezésük. Maga a pitypang egy növénynemzetség, amelyen belül egy széles körben ismert pitypangfaj a gyermekláncfű. Természetesen ezenfelül szokás hívni még kutyatejnek, kikiricsnek, lámpavirágnak vagy éppen cikóriavirágnak is. Te milyen néven ismered?
Gyerekkorodban Te is készítettél belőle virágkoszorút?
Hova bújtál?
A gyermekláncfű rendkívül sok helyen megtalálható, főként füves területeken, mint a kertek, rétek, szántók vagy az utak mentén. Szívós, jól alkalmazkodó képességű növény, amelynek a vastag, húsos gyökere akár 15-20 cm is lehet. Ezeknek köszönhetően kiírtani nem egyszerű feladat.
A növény felismerése tavasszal és kora nyáron nem fog gondot okozni, ugyanis az aranysárgán virító virága hamar kitűnik a gyomnövények közül. Ráadásul az év második felében is van lehetőségünk megcsodálni a gyermekláncfű pompázását, amikor is ősszel másodvirágzik.
Füves területeken található meg a pitypang
Mire is jó?
A gyermekláncfűről jó néhány ember nem is tudja, hogy mennyi problémára ad megoldást. Fogyasztása elsősorban a vesének, a májnak és a gyomornak tesz jót, mivel növeli az étvágyat, javítja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A belőle főzött tea vizelethajtó, illetve serkenti a máj és vesék aktivitását.
A lámpavirágból tea is készülhet
A kikiricsnek is nevezett növény vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, például A-, B-, C- és D-vitaminok, továbbá cink, vas, kalcium, magnézium és kálium is megtalálhatóak benne.
A pitypang különböző részei sokszínűen felhasználhatóak. Míg levelei salátaként vagy főzelékként landolhatnak tányérunkon, addig szárított levele vagy főzött gyökere gyógyteaként nézhet vissza ránk a bögrénkből.
Fontos azonban, hogy a szárát ne együk meg, ugyanis a benne található tejszerű nedv nagyobb mennyiségben mérgezéshez hasonló tüneteket okozhat.
A pitypangnak szinte minden része hasznosítható
Pitypangméz
Levelén és gyökerén túl aranysárga virága is alkalmas a fogyasztásra. Legismertebb felhasználása a pitypangméz vagy más néven a pitypangszirup. Elkészítése pofonegyszerű, íze pedig fenséges.
Hozzávalók:
- gyermekláncfű virága,
- kristálycukor,
- víz,
- és ínyenceknek: citrom.
Pontos arányokat egyik hozzávalónál sem írtunk, hiszen a tökéletes szirup állag eléréséhez nincs grammra konkrét mennyiség. A cukor adagolásánál látni fogjuk, hogy mikor nem kell többet hozzá adnunk.
Első lépésként mi szedtünk egy kisebb lábas virágot. A szedéskor két lényeges tényezőt kell nézni: egyrészt soha ne szedd út széléről, ugyanis az ott nőtt gyermekláncfüvekre lerakódik az autók benzingőze. Másrészt pedig figyeljünk a méhekre is. Ha azt látjuk, hogy sok méhecske jár a szedőhelyünkre virágport gyűjtögetni, ne csorbítsuk meg a készletüket. Inkább több helyről szedjünk kisebb csokrokat.
A növénynek csak a virágára lesz szükségünk, így elég csak azt letépni.
Gyűjtsünk egy kisebb lábas virágot!
Amint haza vittük a zsákmányt, terítsük azt ki néhány órára egy tálcára, hogy a bogarak és az apró rovarok szépen távozni tudjanak belőlük.
Egy-két óra után önthetjük is őket egy kasztrolyba, amelyet kb. félig engedünk vízzel. Fontos, hogy ne mossuk meg előtte a virágokat, ugyanis azzal csak kimosnánk belőlük a virágport. Virágpor nélkül pedig a recept végeztével csak egy cukros szirupot kapnánk.
A vízzel felöntött gyermekláncfüvet 24 órára félretesszük pihenni.
Az egy napos pihenő után feltesszük a lábast a tűzhelyre és alágyújtunk. Forrásig melegítjük, de amint el kezd zubogni, le is vehetjük a tűzről. Tehát nem kell főzni, csak felforralni.
Az így kapott pitypangos vizet átszűrjük egy szűrőn. Minél kisebb lyukak vannak a szűrőn, annál jobb. A legbiztosabb megoldás, ha egy ritka szövésű anyagot használunk filterként. A végeredmény egy zöldes-sárga színű, édes illatú lé. Ezt öntsük is vissza a fazékba.
Ekkor az ínyencek néhány citromkarikát is dobhatnak az edénybe, azonban azokat cukor hozzáadása előtt ki kell majd venni.
Ha szeretnéd, ízesítsd citrommal!
Amint elkezd újra forrni a gyermekláncfüves lé, jöhet a cukor. Fokozatosan adagolva keverjük bele a cukrot a folyadékba és addig adjunk hozzá újabb és újabb adagot, amíg nem kapunk szirup állagot.
Ha elértük a célunkat, kanalazzuk bele az elkészült pitypangmézet egy vagy több tiszta befőttes üvegbe.
Kész is a pitypangméz
Ugye milyen egyszerű?
Az elkészített pitypangmézzel ízesíthetjük a teádat, de akár forró nyári napokon behűtött szörpként is ideális.
Tetszett a cikk? Kedveld és oszd meg ismerőseiddel! 😉