Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Mesenézés gyerekkorban: mikortól és mennyit?

A gyerek televízió vagy okostelefon elé ültetése sokszor tűnik kézenfekvő megoldásnak egy családi káosz közepén. Ellenben biztos ez a legjobb opció?

 A kérdés sokrétű, hiszen nem mindegy a gyerkőc életkora, a fejlettségi szintje és természetesen az sem, hogy mit kapcsolunk be neki figyelemelterelésképpen. Emellett fontos megjegyezni azt is, hogy itt sincs tökéletesen jó vagy rossz döntés, ugyanis az éremnek mindig két oldala van, az aranyközéputat megtalálni pedig nem egyszerű.

Ahhoz, hogy a legjobb döntést mellett határozd el magad, összeszedtük a leglényegesebb információkat, amit tudnod kell egy gyermek mesenézési szokásairól.

Mesenézés gyerekkorban: mikortól és mennyit?

Mesenézés gyerekkorban: mikortól és mennyit?

Tilos vagy nem tilos a mesenézés?

Most, hogy már a tévén felnőtt fiataljaink is a felnőttkorba kerültek, elég sok tapasztalat gyűjt össze arról, hogy érdemes-e képernyő elé ültetni a gyerkőcöt vagy sem. Röviden a válasz: attól függ, de inkább nem.

A hozzáértők már egy jó ideje foglalkoznak a témakörrel, miszerint milyen hatással van a mesenézés kisgyermekkorban a csemeténkre. Nem meglepő módon úgy találják a szakértők, hogy egészen kicsi korban, pontosan 3 év alatt nem szabadna televízió elé ültetni a gyermeket. A gyors vágások, a villódzások, az élénk színek és a hangos háttérzenék mind-mind soknak bizonyulnak egy kicsi gyerkőc idegrendszerének. A számtalan inger következtében pedig emberpalántánk a későbbiekben figyelemzavarral vagy hiperaktivitással fog küzdeni.

3 év alatt nem ajánlott képernyő elé ültetni a gyereket

3 év alatt nem ajánlott képernyő elé ültetni a gyereket

A tiltás azonban nem megoldás, hiszen elkerülni a mai világban már nem lehet a mozgóképeket. Amint közösségbe kerül gyermekünk, hatással lesznek rá ovistársaik vagy iskolatársaik, akiknek, ha engedékenyebbek a szüleik mese téren, akkor bizonyára sokat fognak fecserészni erről a mi porontyunknak is. Tehát a legjobb, ha mértékkel kezeljük a mesenézést.

Mint írtuk, 3 éves kor alatt nem érdemes a tévé elé ültetni kicsi gyermekünket, viszont afelett már szemet hunyhatunk a szigorú tiltás fölött. Természetesen ilyenkor sem szabad távirányítót adni a gyerkőc kezébe és órákra a képernyő elé tapasztani, viszont rövid időkre megengedhetjük neki, hogy egy-egy mesével szórakoztassa magát.

Mértékkel kezeljük a mesenézést

Mértékkel kezeljük a mesenézést

Mit és mennyit szabad?

3 éves kor felett már nem kell tiltólistán szerepelnie a mesenézésnek, de jó, ha korlátok közé szorítjuk azt.

Első körben a képernyő előtt eltöltött időt kell meghatározni. Szakemberek szerint egy ovis korban lévő gyermeknek napi 20-30 perc a megengedhető, kisiskolás korban pedig ez megemelkedhet akár 1 órára is. Ennél több időt viszont nem érdemes a gyerkőcnek engedni, ugyanis attól fáradt és nyűgös lesz.

3 év fölött is korlátozni kell, hogy mennyi ideig és mit nézhet a gyerkőc a tévében

3 év fölött is korlátozni kell, hogy mennyi ideig és mit nézhet a gyerkőc a tévében

20 perces meséket találni egyszerű, viszont megfelelőt már annál kevésbé. Néhány kritériumnak ugyanis jó, ha megfelel a választott rajzfilm:

  • Legyen lassú! Mint néhány sorral fentebb is olvashattad a sok képváltás temérdek ingert ad egy ilyen korú gyermek részére. Ez a későbbiekben úgy csapódhat le, hogy a figyelmük gyakran el fog kalandozni és nehezebben tudnak majd egy dologra összpontosítani. Tehát minél lassabbak a képváltások, annál jobb.
  • Élénk színek helyett pasztell árnyalatok! Az élénk színek feldolgozása egy fejlődő gyermek agyában, másként zajlik, mint egy felnőttében. Ezek az erős színek ilyen kicsi korban inkább csak feleslegesen túlstimulálják az agyat ellenben a pasztell árnyalatokkal.
  • Kerüld a hangos és folyamatos digitális háttérzenéket! Ezek ugyanis a kicsik érzékeny idegrendszerére negatív hatással vannak. Könnyedén hozzászoknak és kevésbé fogják elviselni a csendet.
  • Plusz, ami talán a legfontosabb: a tartalom. Csak olyan mesét válassz, amelynek tartalma megfelel gyermeked korának és mindig beszéljétek át a látottakat mesenézés után.

Te miként állsz hozzá a mesenézéséhez? Szabad, nem szabad?

Oszd meg velünk véleményed hozzászólásban vagy az info@tytoo.hu e-mail címen.

Megjelent: 2021-07-21 08:39

Hozzászólások a Mesenézés gyerekkorban: mikortól és mennyit? című bloghoz: