Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Minden, amit az arcfestésről tudni lehet

Mint mindennek, az arcfestésnek is megvan a maga története és a hozzá kapcsolható hagyományok sztorija. Te ismered ezeket? Ha nem, tarts velünk!

Mindenekelőtt kezdjük egy definícióval, hogy mit is értünk pontosan az arcfestés szó hallatán:

Az arcfestés nem más, mint az emberi arcon kifejezetten kozmetikai célra felhasználható festékek alkalmazása.

Arcfestés

Modernkori arcfestés gyerek arcra

Egy kis történelem

Az arcfestés már ősidők óta jelen van az emberek életében. Kezdetben a varázslatot, a vallást vagy épp a hierarchiát volt hivatott ábrázolni egy-egy arcra festett motívum. Ezekkel a festésekkel az ősemberek célja a vadászat sikerességének támogatása volt vagy a ranglétrán elfoglalt helyük jelzése.  Elődjeink attól függően, hogy milyen szándékkal dekorálták bőrüket más és más színeket használtak. Eltérő árnyalatot alkalmaztak, amikor harcolni indultak, vagy amikor a törzs szellemeit idézték meg.

Arcfestés az őskorban is jelen volt

Az arcfestés már az őskorban, az ősemberek körében is jelen volt

Az arcfestés célja kortól és kultúrától függően változott az idő múlásával. A sminkelést sokan az ókori Egyiptomig vezetik vissza, ahol nemcsak a nők, de a férfiak is előszeretettel festették ki magukat. A miértre egy rendkívül egyszerű válasz létezik: így próbáltak hasonlítani az isteneikre, ráadásul úgy vélték, hogy az ártó szellemektől is megvédi őket a smink viselése.

A ma ismert cicás tusvonal is innen származtatható. Az ősi egyiptomiak szent állatként tisztelték a macskákat, így igyekeztek az állat szeméhez hasonlító formára kifesteni a sajátjukat. Ennek a célja az volt, hogy a cicákat megtestesítő Básztet istennőt szimbolizálják az arcukon, megelőzzék a szemhéjak kiszáradását, a sivatagi homok szembekerülését, illetve a legyeket és a fertőzéseket is távol tartsák. Azóta a sminkelés jelentése megváltozott, a mai társadalomban főként a szépség fokozására és a bőrhibák elrejtésére használják.

Egyiptomi cica szem

Egyiptomi "cicaszem" smink

A hagyományos értelemben vett arcfestés is végig kísérte az emberiség történetét. Népszerűsége a 60-as években a hippy mozgalmakkal új lendületet vett, amikor is a közösség női tagjai előszeretettel festettek az arcukra virág és háborúellenes szimbólumokat.

Manapság elég gyakran találkozhatunk arcfestéssel, elég csak a halloweenre vagy a farsangra gondolnunk. A két ünnep közös pontja a bohókás jelmezek és az azokat kiegészítő test- és arcfestések. A nem mindennapi megjelenés indíttatása azonban mindkét esetben más volt. Míg az őszi esemény során a kosztümök célja a szellemek megtestesítése volt, addig az éveleji ünnepség maskaráival a hideget és a halált akarták elűzni az emberek. Napjainkban természetesen ezek a jelentések már kikoptak.

Melinda Taylor halloweeni arcfestése

Melinda Taylor halloweeni arcfestése

Ha már arcfestés, akkor arcfesték!

Amennyiben arcfestésre adod a fejed, fontos, hogy milyen festéket választasz. Rengeteg lehetőség közül válogathatsz, ha az Interneten kutakodsz, de vigyázz, gyakran rossz tanácsokkal találkozhatsz! Ahhoz, hogy minden rendben legyen és a modellednek se okozz bőrproblémát, összeszedtünk egy csokorra való útmutatást:

  • Semmiképp se használd a következőket bőrön: tempera, filctoll, grafit ceruza, akril és vízfesték!
  • Az arcfestést mindig megtisztított és száraz bőrön készítsd el!
  • Mindig bizonyosodj meg róla, hogy a termék, amit használsz bőrbarát-e.
  • Az arcfestékeket csak addig használd, amíg a szavatossági idejük engedi!
  • A festések elkészítéséhez csak arcfestő ecsetet és szivacsot alkalmazz! A keféket és durva sörtéjű ecseteket kerüld el!

Ha biztosra szeretnél menni, válaszd a TyToo arcfestékjeit, amelyek allergénmentes anyagokból készültek, így a gyerkőcök bőrére sem ártalmasak! Ráadásul minden festék nagy pigmenttartalommal rendelkezik, hogy igazán erős, élénk színekkel dolgozhass.

Szabó Heni TyToo festékekkel fest

Szabó Henriett a TyToo arcfestékjeivel alkot

Megjött a kedved az arcfestéshez?

Nevezz be a Farsangi (H)ARC arcfestő versenyünkre, ahol értékes nyereményekkel lehetsz gazdagabb. A díjak összértéke 330 000 Ft.

Az sem baj, ha még csak most fogsz először arcfestő ecsetet a kezedben, ugyanis tudásodnak megfelelő kategóriában nevezhetsz. Légy amatőr vagy profi, itt a helyed!

Részletekért KATTTINTS IDE!

Farsangi (H)ARC

Szívesen megosztanád az arcfestéssel kapcsolatos történetedet vagy tapasztalatodat? Írd meg nekünk hozzászólásban vagy az info@tytoo.hu e-mail címre!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is! 😉

Megjelent: 2021-02-17 12:51

Hozzászólások a Minden, amit az arcfestésről tudni lehet című bloghoz: