Azonban a fahéjat nemcsak a karácsonyi kedv megteremtéséért érdemes fogyasztani, hanem mert rendkívül jó hatással van az egészségre is. A következő sorokban bemutatjuk, hogy miért is tekinthető gyógynövénynek ez a bizonyos fakéreg és milyen problémákra nyújt megoldást.
Mi is a fahéj?
Mielőtt elmélyülnénk a fahéj jótékony hatásaiban, előbb ismerjük meg, hogy miről is van szó.
A fahéj, mint a neve is jól mondja, tényleg a fa héja, amely a trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készül.
Hazánkban a boltok polcain kétfajta fahéjat lehet megtalálni, a cassiat és a ceylonit. És, hogy melyiket érdemes választani? Igazából ízben egyikkel sem nyúlhatunk mellé, de ha a kumarintartalmukat nézzük, inkább az utóbbit érdemes kosárba rakni. A kumarin a fahéjban található vegyület, amely túlzott fogyasztás esetén májkárosodáshoz vezethet. Azonban mielőtt rád jönne a para, bátran ízesítsd ételeidet ezzel a fűszerrel, ugyanis a túlzott fogyasztás az étrend-kiegészítőként használt fahéjtabletták esetében fordulhat elő.
Fahéj VS cukorbetegség
Számos tanulmány kimutatta, hogy a fahéj vércukorszint-szabályzó hatással bír. Abban az esetben, ha egy szénhidrátdús ételt fahéjjal megfűszerezve eszel, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést vagy csökkenést a vércukorszintben. Tehát amennyiben a reggeli zabkásádat Te is fahéjjal ízesíted, akkor nemcsak ízletesebbé tetted a reggelidet, de még nagymértékben csökkentetted a vércukorszintedet, ezáltal a cukorbetegség kockázatát is.
Javítja az agyműködést
Egy amerikai kutatás szerint a fahéj pozitív hatással van az agyműködésre. Képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt és elfogyasztásával elkerülhető számos korral járó idegrendszeri probléma. Ráadásul már a fahéj illata is javítja a kognitív funkciókat.
Fahéjjal a fogyásért
Ez a finom aromájú fűszer még a fogyásban is a segítségedre lehet. Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését és javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően a diétában is segítőkész társ lesz. Ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást is.
Felveszi a harcot a baktériumokkal és gombákkal
A fahéj meglepően hatékony a baktériumokkal és a gombákkal szemben. Számos szájápolási termékben, például a szájvízben található meg a fahéjkivonat. Az ilyen termékek rendszeres használatával elpusztítható a szájban található íngyulladásért, kellemetlen szájszagért vagy a fogszuvasodásért felelős kórokozók.
Emellett a fűszert régóta használják légúti megbetegedések gyógyításakor is. Megfázás vagy influenzaszerű betegség estén érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztani.
Ha tetszett a cikk oszd meg ismerőseiddel is! ?