Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

5 írásfejlesztő gyakorlat kicsiknek

Ugyanakkor azért, hogy csemetéinknek egyszerűbb legyen a dolga a szépírás megtanulása során szülőként rendkívül sokat tehetünk. Vannak ugyanis különböző gyakorlatok, amelyekkel elősegíthető a grafomotorika fejlesztése. Ezek közül mutatunk be ebben a cikkben ötöt.

Írásfejlesztő gyakorlatok

Írásfejlesztés játékosan

1. Színezd ki!

Azt már régen tudjuk, hogy a rajzolás és a színezés formálja a kreativitást és a gyermek önkifejezésének ad teret, csakhogy ennél többről van szó. Amikor lurkónk ceruzát ragad és elkezd vele színezni nemcsak fantáziáját örökítheti meg a papíron, de erősíti a kézizmait és az ízületeit, illetve a szem-kéz koordinációját is fejleszti. Így tehát a sokat rajzoló gyerekeknél észrevehető, hogy biztosabban tartják a ceruzát.

A színezők tényleg hatásosak?

Míg a rajzolásnál szabadon szállhat az emberpalánta képzelete, addig a színezők egy kötöttebb keretet adnak a képzelőerőnek. Ezért a fenti kérdést érdemes a csemeténk fejlettsége alapján megítélni. Ha a pici örömét leli a színezésben, bátran hagyjuk őt kiteljesedni. Ellenben erőltetni nem szabad, ugyanis a gyerkőc kudarcnak is megélheti, ha nem sikerül a vonalon belül festenie, és ez könnyedén frusztrációhoz vezethet.

Színezés

Készségfejlesztő színezés

Mit rajzoljon?

Ez egy rendkívül fontos kérdés. Kisebb korban engedni kell, hogy saját ötleteit vesse papírra ceruzájával az apróság és ne mi mondjuk meg neki a témát. Bizonyos fejlettségi szinten és korban a gyerkőcök még nem képesek a szülő kívánságának megfelelően pl. házat, kutyát vagy focilabdát rajzolni. Legjobb, ha hagyjuk kiélni kreativitásukat.

Szabad rajzolás

Szabad rajzolás

2. Kövesd a vonalat!

A pontok összekötése nagyban segíti az írómozgás elsajátítását. A pontok mentén haladás egy gyermek számára jó koncentrációs gyakorlat, ráadásul egyszerűbb formáknál a balról jobbra haladást is megtaníthatjuk a vonalvezetés által.

Először érdemes csak vonalakat, nyilakat ábrázoló pontösszekötős feladatokat adni a piciknek, amikor pedig az ilyen típusúakat már rutinosan oldják meg, jöhetnek a nehezebbek is. Fontos azonban, hogy mindig a gyerek képességeinek megfelelő “leckét” adjunk, ezáltal megóvhatjuk őt a folyamatos kudarcélménytől.

Vonalkövetés, pontok összekötése

Vonalkövetés, pontok összekötése

3. Vágjunk bele!

Az olló használata a gyermeknevelés egyik kulcskérdése. Szülőként, sose fogjuk elég érettnek látni hozzá pici gyerekünket. Azonban a kicsik már egészen 3-4 éves korukban is elboldogulnak az olló használatával, 6 éves korra pedig már kialakul a biztos ollóhasználathoz szükséges készségeik is.

Azért is sarkaltos téma az olló használata, mert hátrányai ellenére megedzi a kézizmokat és fejleszti a szem-kéz koordinációt, amely a folyóírás megtanulásánál fontos tényező.

Olló használata

Olló használata

Mindazonáltal legyünk biztonsági játékosok, lépésről lépésre haladjunk az olló használatát illetően is. Fontos, hogy mindig legyünk jelen, amikor a gyerkőc ollót vesz a kezébe.

A megfelelő eszköz kiválasztásánál ezt a kettőt vegyük figyelembe:

  • A gyermek kezéhez megfelelő méretű ollót válasszunk.
  • Tompa ollóra essen a választásunk.

Feladatokat tekintve eleinte egyszerűbbekkel kezdjünk, mint pl. egy papírlap kettévágása. Ezt követően rajzoljunk neki hullámos vonalakat, ami mentén vágnia kell és így tovább. Fokozatosan jussunk el az egyszerű formáktól a bonyolultabbakig.

4. Másold le a formát!

A másolás, mint a színezés egy kötöttebb cselekvés, ezért mindenképpen figyelembe kell venni a gyermek fejlettségi szintjét. Ha a formák másolása nem okoz gondot vagy nem társul kudarcélménnyel, nyugodtan adhatjuk csemeténknek feladatként.

Itt is érdemes eleinte egyszerű mintákkal kezdeni, és amikor már problémamentesen tudja a gyerkőc átmásolni őket, nehezíthetünk a leckén.

Formamásolás

Formamásolás

5. Csillámtetkózásra fel!

A csillámtetoválások megfestése is fejlesztheti a gyermekek íráskészségét.

A sablon ragasztóval való bekenése és a csillámporos ecset használata is apró, kifinomult mozdulatokat igényel. Ezenfelül a ragasztós és a csillámporos ecset fogása is ugyanazokat az ujjakat veszi igénybe, mint egy ceruzáé. Így a gyerkőc nemcsak hozzászokhat a biztos fogáshoz, de egyszerre fejlesztheti a finommotorikus mozgását és az ügyességét is.

Csillámtetoválás

Csillámtetoválás készítés, mint készségfejlesztő szórakozás

Amennyiben hasznosnak találtad az összeállításunkat oszd meg ismerőseiddel is! ?

Megjelent: 2021-02-08

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: