Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Farsangi (H)ARC II. arcfestő verseny – záró gondolatok Szabó Henitől

Véget ért a TyToo idei farsangi arcfestő versenye. Záróakkordként engedjétek meg, hogy a zsűri egyik tagjaként még pár mondatot írjak a versenyzők felé, illetve a versenyről.

Először is gratulálok minden indulónak, hiszen nem kevés bátorság és kalandvágy kell ahhoz, hogy valaki elinduljon és felkészüljön bármilyen megmérettetésre. Mikor azt állítjuk, minden induló nyer, ezt teljes meggyőződéssel mondjuk, ugyanis a versenyre való készülés rendkívül fejleszti mind technikailag, mind látásban az adott arcfestőt. Ez tapasztalat.

Zsűriként ezeket a szempontokat vesszük figyelembe a beküldött munkák értékelésekor: 

  • ötlet
  • kompozíció
  • technikai bonyolultság

Ezek figyelembe vételével és mérlegre kerülésével dőltek el most is a helyezések.

Van olyan festés, amelyik ötletben, kompozícióban erős és van amelyik technikai bonyolultságban. Természetesen nem mindegyik munka feltétlenül mind a három területen kifogástalan, ezért a zsűrizések alkalmával a többi taggal összevetjük és értékeljük a szempontok alapján az alkotásokat.

Mivel a TyToo Arcfestő versenyénél fotóbeküldő versenyről van szó, ezért a jövőre nézve szeretnék pár tippet adni nektek, hogy tudtok még jobban teljesíteni és jobb munkákat beküldeni az ilyen jellegű versenyekre. De kérlek, erre ne görcsöljetek rá, a legfontosabb, hogy élvezzétek az alkotást és fülig érő mosollyal hagyjátok szárnyalni a fantáziátokat! Kell az a flow élmény. Bátran alkossatok, hibázzatok, mert úgy lesztek egyre jobbak!

Tippek:

  • Ha van lehetőséged a tervezett mintádhoz modellt választani, akkor jó, ha a modelled arca passzol a rá festett mintához. Van, hogy a modell karaktere ihleti meg a mintát, van, hogy a minta terve van meg először és ahhoz keresünk egy hozzáillő modellt. Ez oda-vissza működhet. 

Balázs Andrea Katalin munkája erre egy nagyon jó példa:

Ha saját arcodra festesz, akkor tervezd a mintát a saját arcod adottságaihoz. Például a homlok magassága vagy babahajak sokasága a homlokon is meghatározó lehet, illetve az orr formája, arc csontozottsága stb..

  • A versenyre beküldött fotód adja vissza a munkád, ezért érdemes már előre a KÉSZ fotóban gondolkodni. Legyen terved: a modell beállítását lásd magad előtt, figyelembe véve, hogy az arc melyik részére szeretnél festeni. 

Naszada Szilvia kompozíciója akár egy címlapfotó is lehetne:

  • A modelled legyen jól fotózható. Figyeld meg az arc melyik oldala a modell fotóarca, hogyha féloldalas mintát tervezel, azt arra az adott oldalra fesd.
  • Fotózáskor fontos az éles, tiszta kép, ezért figyelj a fényviszonyokra, a kamera lencséjének a tisztaságára.
  • Fotózz sokat, de csak egy képet küldjél be, a legjobbat! (Többen küldtetek be a munkátokról több képet is. Volt olyan versenyző is, aki 8 képet küldött be, hogy válasszuk ki az igazit, de sajnos nem volt könnyű, mert egyik se volt a tökéletes beállítás.) Addig fotózz, amig nincs meg a megfelelő kép. Ellenőrizd ezt a gépeden és nézd vissza a képeket mielőtt lemossátok az arcfestést. 
  • A fotón fontos a háttér, ami vagy legyen semleges, vagy egészítse és emelje ki a mintát, de semmiképpen ne üsse kenterbe azt.

Hegedűs Mónika festésén a háttér csipke nagyon szépen kiemeli ezt az egyszerűen szép fehér maszkot:

Czeller Aletta arcfestésén pedig a semleges fekete háttér emeli ki a munkáját:

  • A kiegészítők amit a modellen használsz(fejdísz, fülbevaló, haj, ruhából ami látszik a képen), az mind egészítse ki a festésed.

Gyányi Vica fejdísze nagyon jól kiegészíti az arcfestést, egységet alkotva azzal:

Erdély Bea fejdísz-ruha kiegészítői komplett keretet ad az arcfestésnek:

Lukács Krisztina modelljének a frizurája az egyszerű, de nagyszerű elvet követve méltó kiegészítője ennek a csodás festett maszknak:

Az élő versenyeken a zsűri részéről a modell körbejárható, minden kis részlet megnézhető, de a fotóbeküldő versenyeken, az az egy kép kell, hogy visszatükrözze a munkádat, ezért tervezz, dolgozz rajta, hogy minden szempontból méltó legyen az arcfestésedhez!

A fotók mellett a festéseket és ecsetmunkákat is nagyító alá vesszük. A dobogós helyezetteken kívül nagyon sok munkát ki lehetne még emelni, de terjedelem hiányában most csak egyet fogok, akit mindenképp meg szeretnék említeni az ötletes elhelyezésért az arcon. 

Zódor Margit munkája. 

A farsangi porcukros fánk kidolgozása nagyon élethű lett, szinte beleharapnék. A borospohár, a tányér és abrosz elhelyezkedése jól követi az arc formáját, itt viszont már részletesebb, alaposabb kidolgozás kellett volna. Ugyanakkor az elhelyezés nagyon tetszett az állon és a szemen.

Gratulálunk Margitnak! 

Szumma-szummárum nagyon szuperek voltatok mindannyian. Élmény volt végignézni, zsűrizni a munkáitokat. Jövőre folytatjuk, és addig is fessetek, alkossatok, ne hagyjátok pihenni az ecseteket!
Akik idén csak szemlélőként vettetek részt és nem mertetek benevezni, bíztatlak benneteket, legközelebb vágjatok bele! Csak nyerhettek!

Szabó Heni

Megjelent: 2022-03-18

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: