Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Jól válaszd meg a hennafestés helyét! – jelentések és praktikák

Jól válaszd meg a hennafestés helyét! – jelentések és praktikák

Jól válaszd meg a hennafestés helyét! – jelentések és praktikák

Korábbi írásunkban a motívumok üzeneteit jártuk körül, most pedig a hennázás helyét vesszük nagyító alá. Lábra, karra, lapockára szeretnél festeni? Ebből az írásból megtudhatod, hogy melyik milyen jelentést hordoz magával.

Jelentéstől függetlenül

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, először közelítsük meg a hennafestést technikai oldalról is. Ahhoz, hogy tartós és szép mintád legyen, illetve a készítője is kényelmesen tudjon dolgozni, a következőkre érdemes odafigyelni.

A henna legjobban azokat a részeket festi meg, ahol a legvastagabb a bőr, tehát a tenyereden és a talpadon lesz a legsötétebb a mintád. A test többi részén a narancsvöröstől a sötét barnáig bármilyen színű lehet. Minél vékonyabb bőrfelületre festesz, annál halványabb mintát fogsz kapni.

A kézfejen az ujjaknál lesz a legerősebb színű a hennafestésed

A kézfejen az ujjaknál lesz a legerősebb színű a hennafestésed

Amennyiben nem vagy képzett és tapasztalt festő, függőleges felületek festésébe könnyedén beletörhet a bicskád. Mit jelent ez? Lapocka, mellkas, felkar stb. hennázása nem egyszerű feladat, ugyanis alkotás közben a kezedet nem tudod rendesen megtámasztani. Ezáltal a karod hamar elfárad, illetve a tubusból vagy a tölcsérből is nehezebben tudod kinyomni a pasztát.

A nyaki résznél az egyik legkényelmetlenebb a festés

A nyaki résznél az egyik legkényelmetlenebb a festés

A lapocka hennázása sem egyszerű eset - a képen Szabó Heni oktatónk fest

A lapocka hennázása sem egyszerű eset – a képen Szabó Heni oktatónk fest

Fontos, hogy olyan bőrfelületet válassz, ahol óvni tudod a pasztát és nem kell aggódnod, hogy ruhád vagy a táskád miatt szétdörzsölődik. Emellett arra is ügyelj, hogy természetes testtartásban kerüljön fel a henna a bőrödre, ugyanis ellenkező esetben deformálódhat a minta, amint visszatérsz a normális testtartásodhoz.

Tehát a legideálisabb, ha tenyérre vagy kézfejre kéred a hennafestést, így valószínűbb, hogy nem kened el a mintát, sötét színt kapsz végeredményül és a készítője is kényelmesen hozzáfér a megalkotásához.

Mit üzen?

Kézre

A kézre kerülő hennafestéseknek misztikus és varázslatos jelentésük van a legtöbb kultúrában. Az Észak-Afrikában élő asszonyok például úgy tartják, hogy a balszerencse, a vész és a gyógyíthatatlanság démonjaitól védik meg őket a kézfejre festett motívumok. Védelmező, oltalmazó erővel bírnak az ide készített hennák, míg a tenyéren megrajzolt formák a kinyílást és a felajánlást jelképezik.

Az se mindegy, hogy jobb vagy bal kezünkre kérjük a festést. Míg a jobb oldal a férfiassággal és a kiáramló energiákkal egyenértékű, addig a balt a nőiességgel és a befogadó erőkkel lehet megfeleltetni.

Más kultúrákban, mint például a muzulmánok körében, tilos díszes alakzatokat festeni a kézre, mivel úgy tartják, hogy ezek a minták könnyedén elvonják a figyelmüket az imáról. Cserébe absztrakt mintákkal ékesítik kézfejeiket.

Lábra

A lábra való festés nem köthető össze a kezeken megjelenő motívumokkal, hiszen a lábakon felbukkanó minták az istenekkel való kapcsolattartást szimbolizálják.

Dél-Indiában köldöktől lefele csak lábfejre festenek. Ennek az oka, hogy a köldök alatti részt tisztátalannak számít a kultúrájukban. Ugyanakkor más helyeken a köldök alatti részt szentnek tekintik, így vallási jelképeket csak oda szokás festeni.

A hát, az arc és a mell nem jellemző területe a hennafestésnek, ezt inkább a henna terjedése hozta magával. A hennát az amerikai és európai térhódítását követően és a régi hagyományokat levetkőzve, főleg esztétikai céllal szinte már bárhová elkészítik a modern alkotók.

Ajándék blog olvasóknak!
Tölts le Te is ingyen az “Egzotikus henna minták albuma” e-bookot és vegyél részt a Mini henna tanfolyamon!

próba

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Megjelent: 2021-09-14

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: