Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Milyen Ecsetet Használj az Arcfestéshez? – TyToo

A rengeteg ecset között nehéz eligazodni. Az alábbi leírásban az arcfestés ecsetekhez adunk segítséget. 

  • Milyen arcfestő ecsetet használj?
  • Milyen kezdő arcfestő ecsettel indíthatsz?
  • Milyen a profi arcfestő ecset és annak szőre?
  • Hogyan tudod mosni és tárolni helyesen az ecseteket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben segítünk eligazodni neked.

A TyToo Weboldalán 3 kezdő arcfestő ecsetet  találsz. Egy kontúr és két lapos ecsetet, amikből kettő megtalálható az arcfestő képző szettben is.

Ezekkel az ecsetekkel könnyen begyakorolhatod a körvonalak és minták megfestését. Méretük miatt viszont kevesebb festéket fogsz tudni velük felvenni ezért ha már haladóbb festő vagy és nagyobb mintákat festenél, érdemes váltani a nagyobb ecsetekre. 

De gyakorolni és megtanulni az alapokat tökéletes lesz.

A jó ecsetekkel egy otthoni felhasználó, egy anyuka is sokkal szebb mintákat tud festeni.

Még akkor is ha nem úgy használod a profi ecseteket mint az arcfestők fontos, hogy az ecset szőre összeálljon és így szép vonalakat tudj festeni vele. 

Alapból elmondható, hogy azok a jó ecsetek aminek a szőre vízbe mártva összeáll és hegyes marad. A jó ecsetben megfelelő minőségű és mennyiségű szőr található.

Na de akkor mégis milyen arcfestő ecsetek lesznek szükségesek ahhoz, hogy te is szép munkát végezz otthon?

Többféle alakú ecset is létezik. Ennek az az oka, hogy mindegyik típusú ecsetnek más szerepe van a minták festésekor.

 

Sima kerek ecset

Ez a legtöbbször használt ecsetfajta. 

Ebből több méret is létezik, amiket szám jelölésekkel tudsz megkülönböztetni egymástól. Minél nagyobb ez a szám annál vastagabb az ecset. Vastagabb ecsettel pedig több festéket tudsz felvenni, és így vastagabb vonalat tudsz húzni.

Az 1-es és az az alatt lévő ecsetek a 0,1- 0,2 vagyis a nullás kontúr ecsetek, amik az apró részletek kidolgozásához szükséges kellékek.

 A TyToo 2/0 kontúr ecset például  a vékony minták festéséhez elengedhetetlen.  Leheletnyi vonalak, finomságok az arcfestésben, amelyektől gyönyörködsz a részletekben. 

Ha nehezen tudsz vékony vonalakat festeni ez az ecset a segítségedre lesz. Arra figyelj, hogy az ecset hegyével fess, ne az oldalával. Akkor használd őket, ha pici aprólékos mintákat szeretnél festeni. Vékony kontúrok  vagy fehér élfények festésére stb. Körömdíszítéshez is szintén nagyon praktikus egy ilyen ecsetet használni.

Az arc nagysága miatt a leggyakrabban használt ecsetek a 2-es és 4-es számúak. Ezekkel az ecsetekkel a minták nagy részét meg tudod festeni.

2-es kerek ecset

 

A 2-es kerek ecsetet a vékonyabb indákhoz és kontúrhoz ideális.

 

 

4-es kerek ecset

 

A 4-es kerek ecset legtökéletesebb a különböző vonal típusokhoz mint a cseppek, indák, tigriscsík, pöttyök stb.

 

Ha sokat festesz, érdemes 3 ecsetet beszerezni. A fehér, fekete valamint a színes festékekhez külön ecseteket használni. Így a legtöbbször használt festékekhez mindig lesz ecseted. Kevesebbet kell kimosni őket, kevesebb festéket is használsz és ritkábban kell vizet cserélni. Gyorsítja és egyszerűsíti a festést.

Vastag lapos ecset

Ez az ecset méret általában inch ben van megadva.

1 inch = 2,54 cm. Van 3/8 inch, (0,9 cm) 5/8 inches vastagságú ecset( ami 1,5 cm) és 3/4 inch, (ami 1,9 cm)

Ha csíkos színeket akarsz felvinni mint amilyen a szivárvány is akkor egy lapos ecset elengedhetetlen kellék!  Egyszerre több színt is fel tudsz vele venni, és festeni. Mivel 2 cm vastagon fest ezért az alapok és a nagyobb minták megfestéséhez is a legjobb választás.

Tipp: Csíkos vagy szivárványos arcfestéshez, mindenképpen ez a fajta lapos ecset célszerű, mivel azzal egyszerre több színt is fel tudsz venni. 

 

Virágszirom ecset

Ez egy különleges, egyedi módon kifejlesztett, kifejezetten arcfestéshez jól használható ecset. A virágszirom ecset alsó része lapított, a vége viszont hegyes. Ebből is több méret létezik. Ha szereted a virág mintákat akkor ez az ecset a legjobb barátod lesz!

A 2-es, kisebb virágokhoz és levelekhez, míg a  6-os a nagyobb virágokhoz használható vállra, homlokra, ahol a nagyobb formák jobban mutatnak. 

Mint ahogy a neve is elárulja, ez a típusú ecset tökéletes virágszirmok és a virág levelek, festéséhez. Nem is lehetne egyszerűbben elkészíteni őket, hogyha vannak ilyen ecsetek  a készletedben. 

Macskanyelv ecset

Nélkülözhetetlen ecset az arc-, és testfestők kezében. A macskanyelv ecset lekerekített végei miatt nem lesz éles határvonalú a vonal, amit a bőrre festesz vele. Több irányból húzva a vonalakat, nagyon szépen, foltmentesen fedi be a területeket a bőrön. Szélesebb lapos felét használd a területek betöltésére, mivel nagyon szép egynemű alapot ad, ami nem lesz foltos. (Pl. Batman forma kiszínezése feketére) 

Ferde ecset

Ha már van rutinod a fentiekben akkor ajánljuk még ezt a típusú ecsetet is. Ezt egy-mozdulat technikához használhatod hatékonyan.

Ez a különleges forma egy lapos ecset, aminek a vége rövidebb és emiatt az ecset szőre ferde lesz. Ezt az ecsetet haladók használják. Csíkos arcfestéshez vagy egy-mozdulat technikához a legjobb választás.

A ferde ecsetből is több méret létezik, 1-es a legkisebb és a számok növekedésével ennél a típusnál az ecset szélessége változik.

Egy-mozdulat technikával készült minták pl: rózsa, delfin, liliom, unikornis, de használják pillangó kontúrozásra is.

 

Milyen a jó ecset szőre?

 

  • A profi arcfestő ecset szőre vízbe mártva szépen összeáll és tartja a formáját. 
  • Szintetikus és elég rugalmas. (A valódi szőrből készült ecsetek túl puhák, nem tartják meg a formájukat festés közben.)
  • 2-3 cm hosszú, amit megfelelően fel tudunk tölteni festékkel. (A műkörmös ecsetek szőre például általában kevesebb, hiszen a köröm sokkal kisebb felület mint egy arc, ezért kevesebb festékkel kell feltölteni a megfelelő használathoz.
  •  Összeáll, nem állnak ki belőle oldalra szőrszálak.

Sokszor előfordul, hogy körömdíszítő ecsetekkel festenek arcfestést, az ilyen ecsettel csak a kis mintákat érdemes festeni, ugyanis kevesebb szőr van benne, ezért kevesebb festéket tud ez a fajta ecset felvenni.

Hogyan vigyázz az arcfestő ecsetre?

Mindig annyi vizet tegyél az ecsetmosó tálba, hogy az ecset fém tokjának nagyjából a háromnegyedéig érjen. Fontos, hogy soha ne lepje el az ecset fa nyelét a víz, mert a fa megduzzad, a fém és a fa rész közé befolyt víztől a fa nyélről idővel lepattog a festék, ezáltal az ecset sokkal hamarabb tönkremegy.

Hogyan titsztítsd az arcfestő ecseteket?

Nem meglepő, ha azt mondom, hogy minden használat után mosd ki az ecsetet. A festék hígítójával addig amíg teljesen tiszta nem lesz. Arcfesték esetében a hígító az víz. Erre egy ideális eszköz lehet az ilyen célokra tervezett ecsetmosó tál.

Fontos, hogy a kimosott ecsetek szőrét még nedvesen állítsd be az alap állapotába és úgy tedd le egy papírtörlőre addig amíg teljesen meg nem szárad. Száradás után pedig tedd ecsettartóba, ahol az ecset szőre nem sérül, nyomódik meg. Így az ecset szőre legközelebbi használatkor is az alap állapotában fog maradni.

Ha vigyázol az ecsetekre és megfelelően használod és tárolod őket, biztos lehetsz benne hogy évek múlva is használhatóak maradnak.

Az ecsettartó egy praktikus eszköz amiben 12db ecset elfér egymás mellett. Érdemes ebben tartanod őket, hiszen így nem hagyod szanaszét nem érintkeznek egymással és könnyen hordozhatod is. Megvédi az ecseteidet a sérüléstől és ki sem esnek belőle. Így a szőrük mindig úgy marad, ahogyan beállítottad őket.

Ha további információra van szükséged a weboldalon megtalálod az ecseteknél a videós elemzésünket itt.

Ha pedig már csak az ecsetek hiányoznak az arcfestéshez akkor a TyToo oldalán az összes fajtából garantáltan minőségi terméket találsz.

 

Megjelent: 2023-03-17

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: