Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Mit tudsz a farsangról?

Mit tudsz a farsangról?

Eredete

A tavasz várása minden ókori kultúrának szerves része volt. Ilyenkor az emberek maszkos jelmezekben ünnepeltek és különleges díszítésekkel dekorálták ki a környezetüket. Ezt a mulatozást tekinthetjük a farsang ősének.

Azonban az egyház hatására ezek a rendezvények a középkorra szinte eltűntek. Ennek az volt az oka, hogy a farsang ősi ünneplése gyakran párosult randalírozással, ivással és akár erőszakkal is, amelyet a keresztények nem néztek jó szemmel.

Mivel teljesen visszaszorítani a tél búcsúztatásának ünneplését nem tudta az egyház, így a tiltása helyett új módszert kezdtek el alkalmazni a középkor végére. Nekiláttak vallási tartalommal feltölteni ezt az ősi hagyományt, melynek köszönhetően szinte észrevehetetlen átmenettel alakult át keresztény ünneppé.

Az átalakulásnak hála a farsang egyházilag is vállalható ünneppé vált, amelynek következtében mára már minden kontinensen elterjedt.

Velencei karnevál

Velencei karnevál

Mikor is van?

Most, hogy már tudjuk milyen régre nyúlik vissza a farsang eredete, tisztázzuk le az időpontját is.

A hossza évről évre változik, ugyanis míg az első napja egy fix dátumhoz köthető, addig az utolsó egy mozgó ünnep.

A farsangi időszak kezdetét Vízkereszt napjától, azaz január 6-tól számítjuk. A vége pedig húshagyókedd, ami a hamvazószerdát előzi meg. Ennek a két utolsó napnak a dátumát azonban a húsvétvasárnaphoz kell számítani, így mindig más időpontra esik.

2021-ben a farsangi időszak vége február 17., így bőven van időnk felkészülni a tél búcsúztatására.

Mikor is van?

Január 6. a farsangi időszak kezdete

Magyar vonatkozás

A magyarországi farsangi szokások főként német eredetű néphagyományokra épülnek. Ez nem is oly meglépő, hiszen már maga a „farsang” szó is germán eredetű.

A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben esküvői szezon is a régi magyar kultúrában, mivel a böjt során tilos volt házasodni. 

A falvakban élő legények bálokat szerveztek, a lányok pedig rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemeltjüknek, aki ha a farsang végére, azaz farsangvasárnapra kitűzte azt a kalapjára, nyilvánosan is színt vallott.

A farsangvasárnap a farsang farkának első napja a hagyományok szerint. Hétfőn, a középső napján tartották az úgynevezett asszonyfarsangot, amikor is a nők úgy mulathattak, mint a férfiak. Ezt követően húsvétig tilos volt az esküvő, a tánc és a vigadalom.

Farsangi párválasztás

A farsang a párválasztás időszaka

Felvonulások

A farsangi időszak egyik kiemelkedő eseménye a felvonulás, amit a világ számos pontján megtartanak. Hazánkban ilyen felvonulás a jól ismert mohácsi busójárás, külföldit tekintve pedig a riói vagy a velencei karnevál.

A busójárás egy tavaszváró és téltemető népszokás, amely a mohácsi sokácok hagyománya. Régen ez a mulatság farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéig tartott. Ez az idegenforgalom miatt mostanra azonban 3 nappal korábban kezdődik.

Busójárás

A mohácsi busójárás

Forrás: Wikipédia

Farsangi fánk

A farsangi fánk eredetével kapcsolatban két „legenda” is létezik. Az első, hogy Marie Antoniette királyné álruhában elszökött egy farsangi álarcosbálba, ahol is megízlelte a mézeskalácsosok által készített egyszerű paraszti fánkot. Annyira ízlett neki, hogy megvásárolta az egész kosárnyi finomságot, sőt a készítőjét még az udvarba is rendelte. Attól kezdve az ünnepi lakomák részét képezte a fánk.

Más elmondások szerint viszont Bécsből származik ez a nem mindennapi nyalánkság. A történet szerint az osztrák fővárosban élt egy Krapfen nevű pék, akinek halála után a temperamentumos neje vette át az üzletet. A pékné azonban reggelente nem a gyorsaságáról volt híres, így gyakorta elégedetlenek voltak a várakozó emberek. Egy napon, amikor a vendégek hangot is adtak a türelmetlenségüknek, Krapfenné egy darab tésztát akart az egyik háborgó vásárló fejéhez vágni, azonban az végül a kályhán lévő sistergő olajba pottyant. A zsírba eső tészta néhány percen belül aranybarnára sült, az illata pedig annyira megtetszett a vevőknek, hogy az első véletlen fánkot sok-sok új fánk követte.

A hagyományos farsangi fánk receptjére is hoztunk Neked egy ötletet: https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-edes-fank

Farsangi fánk

Farsangi fánk

Farsangi jelmez

Ha farsang, akkor jelmez. Mi, a TyToo csapata pedig igazán otthon vagyunk a témában. Arcfestékeinknek hála a legváltozatosabb kosztümöket tudjuk elkészíteni. Ezekbe engedünk most betekintést és adunk néhány ötletet.

Tigris kölyök

A Tigris arcfestés egy örök kedvenc a fiúk, sőt a még a vagányabb lányok körében is. Megfestése pedig igazán egyszerű, ha pontról pontra követed a leírt lépéseket.

Tigris kölyök arcfestés

Megnézem a Tigris kölyök arcfestést >>

Katica arcfestés

Nincs olyan kislány, aki gyerekként egyszer ne öltözött volna katicának. Igazam van? Azonban egy katica jelmez csak akkor lesz igazán káprázatos, ha egy arcfestéssel is hozzájárulsz a teljes összképhez.

Katica arcfestés

Megnézem a Katica arcfestést >>

Még több arcfestésre vagy kíváncsi? Lesd meg arcfestéseinkről készült blogcikkjeinket!

Megjelent: 2021-01-12

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: