Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Ők kerültek ki győztesen a harcból

Ők kerültek ki győztesen a harcból 

Közönségdíj – Kovács Tekla

Egy hete Facebook oldalunkat Kovács Tekla tarolta le az alkotásával. Elképesztő mennyiségű reakciót gyűjtött be fotójára, több, mint 1500 kedvelést, 14 hozzászólást és 58 megosztást. Természetesen ez nem is csoda, hiszen műve lenyűgözően sikerült. A részletekbe menő flamingó arcfestése egy teljes koponya képét adja ki, a jól megválogatott színek pedig egységessé varázsolják az egész alkotását.

A flamingó csoport megalkotójáról ennyi mindent tudtunk meg:

Tekla 20 éves, első éves szociológus hallgató, aki hobbi szinten foglalkozik sminkeléssel 1,5-2 éve (sminkjeit Instagram oldalán szokta megosztani). Először tavaly augusztusban ragadott ecsetet abból a célból, hogy az arcfestésben is kipróbálja magát. Az első próbálkozása viszont elmondása szerint nem sikerült túl jól. Ahogy ő fogalmazott „egy minden boltban kapható semárkás zsírós arcfestéket” alkalmazott a mű elkészítése során, ami az első arcfestő kísérletét kapásból tönkretette. Szerencsére Tekla kedvét nem vette el az első sikertelen próbálkozása, sőt.

A beküldött alkotásáról a következőképpen nyilatkozott: “Rengeteget gondolkoztam azon, mivel kellene indulnom, mivel én nem a hagyományos arcfestést képviselem, hanem valami, valami mást. Szerintem, amivel indultam, elég ránézni, és talán érthető, mire gondolok.”

Kovács Tekla alkotása amatőr kategóriában. “Az alkotásom egy flamingó csoportot ábrázol, koponya elhelyezésben. A…

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Kovács Tekla győztes alkotása

Végül Tekla egy külföldi maszkmester munkája által inspirálódott. Az is kiderült, hogy a beküldött alkotás élete leghosszabb munkája volt, ugyanis 6 órán át dolgozott vele szünet nélkül. Arcfestésére nagyon ügyelt, ahogy írta: nem ettem és amikor a számhoz értem, már nem is ittam, mert féltem, hogy elkenődik még szívószállal is a festék.”

Tekla azt is elárulta nekünk, hogy milyen ecseteket és festéket használt, így ha úgy döntesz, hogy otthon Te is nekivágsz egy hasonló arcfestésnek, már tudni fogod mit kell beszerezned hozzá.

Ecsettel dolgoztam, leginkább egy nagyon vékony fejűvel és egy közepes ecsettel. A Tytoo fehér, piros és fekete festékeit használtam, és még rózsaszín és fekete szemhéjfestéket az árnyékoláshoz. A fehér szempillákat én készítettem, szimplán átfestettem őket a fehér arcfestékkel és fixáltam.„

Teklának üzenjük:

Nemcsak a közönség, de a zsűri tetszését is elnyerte munkád. 

 

Amatőr 3. helyezés – Weichardt Barbara

Az amatőr kategória bronzérmét legfiatalabb díjazottunk, Weichardt Barbara zsebelte be nem mindennapi festésével. A különleges és egyedi ötlet a sokoldalú és ritka kékfestő mesterségből fakadt, amely közel áll Barbarához, hiszen dédpapája kékfestő volt. A felmenőjétől megmaradt munkákból inspirálódott, sőt a képen szereplő anyagok is az ő keze munkáját dicsérik.

Dédpapája hivatásáról ilyen szép szavakkal beszélt Barbara: Ez a mesterség szerintem gyönyörű és nagyon sokoldalú. Az aprólékos minták, a sok kis pontozás, a virágmotívumok mind-mind elképesztőek és együtt csodás hatást tudnak kelteni.”

Weichardt Barbara alkotása amatőr kategóriában. “Az arcfestésemet a rendkívül egyedi, sokoldalú és ritka kékfestő mesterségből jövő minták inspirálták. Az elkészítéséhez Diamond FX arcfestéket használtam.”

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Weichardt Barbara győztes alkotása

Az alma pedig nem esett messze a fájától, ugyanis Barbara is örökölte dédpapája kézügyességét, kreativitását és alkotási vágyát. Gyermekkora óta szeret rajzolni és festeni, így általános iskolás ballagására egy arcfestő palettát kapott anyukájától. Az akkor kapott paletta volt a mostani festésének is az alapanyaga.

Legelső arcfestését halloween alkalmából készítette el. Azóta többször festett már másokra is, viszont leginkább saját arcára szeret alkotni.

Mostani műve 4 órát vett igénybe. Első lépésként a kék alapot készítette el szivaccsal, amit kicsit árnyékolt. Ezt követték a fehér minták, amelyeket egy vékony ecset segítségével festett meg.

Barbara így zárta nekünk küldött levelét: Elképesztő arcfestéseket készítettek a versenyzők és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a dobogó harmadik fokára kerüljek.”

Barbarának üzenjük: 

Csak így tovább, ne hagyd elveszni arcfestő tehetségedet!

 

Amatőr 2. helyezés – Könyves Borbála

Amatőr kategóriában a dobogó második fokán Könyves Borbála helyezkedik el, aki hamar kitűnt a jelentkezők közül arcfestésével. A téma, a modell és a festés is rendkívüli és a szó legpozitívabb értelmében szokatlan lett.

A zsűrizés során mi gyakran csak úgy emlegettük egymás között a beküldött fotót, hogy a szerzetes, bár megnevezésünkkel nem is tévedtünk olyan nagyot. Miért? Mert nemcsak mi, de maga Borbála is hasonlóképpen keresi művére a megfelelő nevet. Alkotásáról ezt írta nekünk: Mindig vonzottak a pszichedelikus alkotások, s Levente, aki a modellem volt, legbelül egy igazi hippi, extravagáns megjelenésével úgy hat a képen, akár egy bibliai próféta. Egy profán próféta (vagy békés jakuza, egy furcsa szerzet-es, sáman lovag, egy jógi ikonja, egy táguló tudatú tanítvány és tudnám fokozni az ambivalens fantázia neveket).”

Könyves Borbála alkotása amatőr kategóriában. “Ez a furcsa szerzet-es egy hippi lovag, a hit békés jakuzája. Modellem,…

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Könyves Borbála győztes alkotása

Borbála magáról is mesélt egy keveset, így tudtuk meg, hogy egy igazi művésszel van dolgunk. Még 2007-ben szerzett festőművész diplomát és 2016 óta az ausztriai Familypark csapatát erősíti dekorációs festőként. A munkahelyén halloweenkor és karácsony előtt olykor-olykor arcfestést is készített, azonban egy jó ideje már nem fogott ecsetet a kezében. Ennek legfőbb oka kisbabája, akivel mostanság tölti az idejét.

Bár az alkotása azt a hatást kelti, hogy egy kidolgozott terv alapján készült el, Borbála nekünk elárulta, hogy ettől sokkal szabadabban alkotta azt meg: nem találtam ki teljes egészében a kompozíciót, hagytam magam a folyamat közben inspirálódni, sodródni.”

Az arcfestés elkészítéséről is mesélt, sőt még az egyenes vonalak trükkjének titkába is bevezetett minket: “Széles, lapos ecsettel dolgozom szívesen. Az ecsetkezelésem hasonló, mint ahogy a vásznon megszoktam, szívesen használok erős kontrasztokat és fekete kontúrt, amihez a kedvencem a Mehron márka legvékonyabb ecsete. (A körívekhez kerek tálat használtam sablonnak, az egyenes vonalakhoz vonalzó élét kentem be festékkel, úgy “nyomdáztam” vele, ez a kis trükköm.)”

Borbálának üzenjük:

Köszönjük, hogy munkáddal még sokszínűbbé tetted a versenyünket!

 

Amatőr 1. helyezés – Erdély Beáta

Az amatőr kategória győztes arcfestése Győrből érkezett be hozzánk Erdély Beáta által.

Beáta karrierjét a herendi porcelánmanufaktúrában kezdte el, mint porcelánfestő, mára viszont már látványtervezőként dolgozik ott. A festést azonban sosem tudta igazán maga mögött hagyni, így nem véletlen, hogy 2 éve az arcfestéssel is megpróbálkozott. Első alkalommal egy hobbiboltban vásárolt gyengébb minőségű arcfestékkel kísérletezett és kislánya arcára pingált vele. Ekkor festett először arcra, viszont nem utoljára, ugyanis az arcfestés annyira megtetszett Beátának, hogy egyre több időt szánt a témára és autodidakta módon fejlesztette tudását. Célja, hogy a későbbiekben arcfestőként is kipróbálja magát, azonban a pandémia jelenleg közbeszólt a terveinek. Ugyanakkor a vírusidőszak alatt sem ül tétlenül, helyette inkább gyakorol, és a mi szerencsékre, versenyekre is benevez, hogy megmutassa tehetségét. (Az elkészült alkotásait Instagram oldalán is megosztja.)

Pályázatunkra a következőképpen készült fel: Nagyon megörültem, amikor megláttam a Tytoo oldalán a versenykiírást. Már az első gondolatom egy velencei maszk volt, sok képet megnéztem a témában és elkezdtem a tervezést (photoshoppal). Szerettem volna a 3D hatást erősíteni, ezért került törés a maszk egyik oldalára. A virág téma nálam alap, szinte minden festésemben megjelenik. ? Ezután a kezemen gyakorolgattam a motívumokat, színeket és lassan kialakult a végleges terv.”

Erdély Beáta alkotása amatőr kategóriában. “A csodálatos velencei maszkok ihlették a festésemet, melyen a tavasz varázsa tűnik elő. A munkámhoz víz bázisú arcfestéket, ecsetet és strassz követ használtam. ”

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Erdély Beáta győztes alkotása

Beáta az alkotást barátnője arcára készítette el. Első lépésként a fehér-arany alapot vitte fel egy széles lapos ecset segítségével. Ezt követően a maszk szemeit alakította ki, amely során próbált olyan átmenetet képezni, amellyel minél inkább térbeli hatást ér el. A virágokhoz TyToo csíkos arcfestéket használt és egymozdulatos technikát alkalmazott. A levelek megfestése után fekete kontúrral egy kis hangsúlyt is adott a rózsáknak. Ezt követték a díszítések, mint a repedezett felület, illetve a szem körüli strasszkövek.

A mű elkészítése 2 órát vett igénybe. Az elkészült alkotást rózsaszín és bordó organzával, továbbá pár művirággal dobta fel Beáta. A maszk pálcikája pedig, a mi meglepetésünkre is, csupán egy aranyfestékkel lefújt fakanál volt.

Beáta így összegzi a versenyen való részvételét: Fantasztikus élmény volt, nagyon élveztem az egészet a tervezéstől a festésen át a fotózásig, melyhez a nappalink szolgált helyszínül.”

Beátának üzenjük:

Nekünk is fantasztikus élmény volt az alkotásodat értékelni!

 

Profi 3. helyezés – Kovács Anita

Kovács Anita profi kategóriában nevezte be hozzánk képét. Arcfestése olyan hatást kelt, mintha csak egy festményt fotózott volna le, így nekünk is alaposabban szemügyre kellett vennünk, hogy pontosan mit is látunk a képen. (Instagram oldalán még több képet megosztott művéről.)

Nemcsoda, hogy Anita ennyire magabiztosan és ügyesen bánik az ecsettel, hiszen életének fontos alappillére volt az arcfestés. Ő maga így nyilatkozott erről: Az életemben mindig fontos szerepe volt a kreativitásnak és az önkifejezésnek, aminek az elsődleges kifejező eszköze nálam a sminkelés és az arcfestés.”

A sminkelés iránt az egyetem elvégzését követően kezdett el érdeklődni, mivel ekkor végezte el élete első sminkes képzését. Komolyabban 1,5 éve vetette bele magát a témába, idén pedig egy Szépségtanácsadó OKJ képzést is maga mögött hagyott. Célja, hogy szenvedélye a szakmájává váljon. Kifejezésmódjáról a következőt írta: A stílusomhoz leginkább a természetes sminkek és az ennek teljes ellentétét képező kreatív, néha meghökkentő arc és testfestések állnak igazán közel.”

A sminkelés mellett az arcfestés is hamar felkeltette Anita érdeklődését, így ez a terület sem maradhatott ki a tudástárából. Önfejlesztő módon, sok gyakorlással jutott el arra a magas szintre, ahol most tart. Első munkáját 2019-ben készítette el egy halloweeni sminkfotó pályázatra, azóta pedig hagyományként tekintve erre az időszakra, több kreatív arcfestést is el szokott készíteni.

Az arcfestésről a következőképp vélekedik Anita: Igaz, hogy ezek megalkotása kerül a legtöbb energiába, mert aprólékos és időigényes munka, én mégis nagyon élvezem, mert a kreativitás ilyenkor határtalan.”

Kovács Anita alkotása profi kategóriában. “Az elképzelésem egy festő, aki önmagán készíti el a saját portréját. Az arc,…

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Kovács Anita győztes alkotása

Páratlan alkotásával kapcsolatban is megosztott velünk néhány gondolatot: Mindig is szerettem volna festményszerű arcfestést készíteni. Amikor megláttam a versenykiírást egyből tudtam, hogy ez a legjobb alkalom, hogy megmérettessem magam. Az ötletem egy portré festmény volt, amit a festő saját magán készít el. A legnehezebb a festményszerű hatás elérése volt. Szeretem a szimmetriát, emellett pedig maximalista is vagyok, azonban ehhez a munkához leginkább művészi látásmódra volt szükség, ezért egy egész délutános program volt elkészíteni, majd ezt követően befotózni az alkotást. Vizes bázisú arc- és testfestékeket használtam, amiket a hatás kedvéért festő ecsetekkel vittem fel. Fokozatosan építettem fel a színeket, hogy átmenetes, festményszerű legyen. Az árnyékoláshoz és a kiemeléshez fekete illetve fehér szemhéjtust használtam. A hajamra fehér hajrspray-t fújtam és kontaktlencsét valamint műszempillát is viseltem, hogy még látványosabb legyen a tekintetem. A kép koncepciója, hogy a festmény és a festő keze is látszódjon, mintha alkotás közben készült volna a fotó.”

Anitának üzenjük:

Sikerült elérned a festményszerű hatást! ?

 

Profi 2. helyezés – Tóth Andrásné Tündér Sarolta

Vannak alkotások, amelyek hiába csak egyszer lát az ember, megragadnak az emlékezetében. Nekünk ilyen volt Tündér Sarolta arcfestése is, miután először találkoztunk vele.

Saroltáról bár már gyermekkorában tudható volt, hogy művésznek született, az élet másfelé sodorta őt. Az egyetem és több szakma elvégzése követően 7 éve egy baleset terelte vissza az alkotás útjára. Rajztanára Frida Kahlo művész úttereléséhez hasonlítja Sarolta életeseményét is. (Ha kiváncsiak vagytok az alkotásaira, Facebook oldalán meg tudjátok tekinteni őket.)

Az arcfestés egyik barátnője által került a látóterébe, aki egy vidámparkban kapott arcfestő munkát. Saroltát azonnal elvarázsolta a barátnője foglalkozása, ahogy ő írta: azonnal vágyat éreztem, hogy én is arcot fessek.” Így nem kellett sok idő, Sarolta is hamar elmerült az arcfestés sűrűjében. A sok gyakorlásnak hála a következő évben már ő is művészeti munkát kapott, onnan pedig már csak egy lépés választotta el attól, hogy vállalkozóként folytassa.

A versenyekről a következőképpen vélekedik Sarolta: Fontosnak tartom az arcfestő versenyeket, mivel ez a foglalkozás még nem egy elfogadott önálló szakma, így ez az egyetlen mód, hogy az ember megméresse magát, és a partnerei, vendégei felé is objektív módon megmutathassa, hogy szakmailag milyen szinten van. A szakértő zsűri külön emeli a verseny értékét!”

Tóth Andrásné alkotása profi kategóriában. “Giuseppe Arcimboldo milánói festőművész „Vertumnus” – című festménye…

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Tóth Andrásné Tündér Sarolta győztes alkotása

Sarolta elég későn, 4 nappal a leadási határidő előtt, csütörtökön értesült a pályázatunkról, így nem sok ideje maradt arra, hogy ötleteljen és fessen. Ez azonban kicsit sem látszódik meg a beküldött fotón.

Az ötletre végül így talált rá: Végig gondoltam, hogy mit fessek, és talán azért ugrott be ez az Arcimboldo festmény a gyerekkori rajz tankönyvből, mert január óta növényi étrenden vagyok, és sok-sok zöldséget eszem.”

Modellként nagyfia sietett a segítségére, és a gyors szervezésnek hála már pénteken el tudták kezdeni a közös munkát. Aznap tartottak egy próbafestést és fotózást is. A beküldött alkotást végül vasárnap készítette el és kapta lencsevégre.

Sarolta az arcfestést 3 óra alatt festette meg, majd a fejdísz elkészítése és a teljes alkotás lefotózása még egy órát vett igénybe.

Saroltának üzenjük:

Megérte a munkát, elképesztő lett!

 

Profi 1. helyezés – Lukács Krisztina

A profi kategória első befutója Lukács Krisztina a következővel indította a levelét: Hatalmas élmény volt végre egy versenyen indulni. Évek óta szerettem volna magam megmérettetni, de nem úgy alakultak a dolgok. Amikor megláttam az általatok hirdetett pályázatot tudtam, hogy akkor most van itt az alkalom nevezni.”

Krisztina, köszönjük, hogy neveztél!

És hogy mit lehet tudni a profik elsőjéről?

Krisztina a Soproni Egyetemen végzett 2019-ben, azóta pedig grafikusként dolgozik (munkáit Instagram oldalán megnézhetitek.) Az arcfestéssel egy rendkívül érdekes és szívmelengető úton ismerkedett meg. 16 évesen a Mosolyfestők nevű alapítvány által, amelynek ő is a tagja, találkozott először ezzel a mesterséggel. Első élményeiről a következőként írt: Elsőre sokkolt az élmény, mivel akkoriban annyit tudtam az arcfestésről, hogy gyerekként imádtam, de az ecset másik végén lenni tapasztalat nélkül igen ijesztő volt.”

Az első élmények után azonban egyre több helyre hívták meg Krisztinát, ami csak egy irányba vezethetett, beleszeretett az arcfestésbe. Kedvenc tapasztalata az volt, amikor két nyáron át minden szombaton 12 órán át festett arcot egy élelmiszerbolt rendezvényén. Ott rendkívül sokat tanult és bőven jutott esélye a gyakorlásra is.

“Arra is rájöttem, hogy a gyerek rendezvényeken túl is van lehetőség az arcfestésben, ezért magamnak is csináltam otthon festéseket. Szeretek bőrre dolgozni, és szeretem azt is, hogy ideiglenes. Kikapcsol, ha festek valamit magamra vagy a tesóimra, szeretem látni ahogy felépül a dolog a különböző rétegekből, formákból. Összeségében kilenc éve foglalkozom arcfestéssel, és nagyon boldoggá tesz, ha alkothatok.”

Így jutott el Krisztina a Farsangi (H)ARC versenyig, amelyre már első pillanatban tudta, hogy jelentkezni szeretne. Az ötletelést gyerekkori farsangi élményeitől kezdte el, és a jelmezeken és fánkokon át végül eljutott a Busójárás témáig. Ezt követte a kutatómunka, ahol találkozott a kiszebáb égetésének szokásaival. E két terület által már össze is állt a kép. Egy gyors vázlat után felkérte testvérét, hogy álljon modellt neki és már kezdődhetett is a festés.

Lukács Krisztina alkotása profi kategóriában. “Munkámat a farsangi témakörhöz tartozó Busójárás ihlette, (ami idén…

Közzétette: TyToo csillámtetoválás – 2021. március 1., hétfő

Lukács Krisztina győztes alkotása

Az arcfestést Krisztina nagyon élvezte, munkájának elkészítéséről a következőképp írt: Fénykép alapján készítettem el a Busó álarcot, aztán kicsit szabadabb értelmezésben a kiszebábot is. Munka közben eszembe jutott, hogy idén valószínűleg elmaradt ez az esemény is, így gondoltam valahogy a helyzetet is megjelenítem a festésben, így született a sötét alapú maszk-szerű háttér. A nyak résznél egy paprika füzérrel zártam le a tüzet, mert a kutatás során több helyen is láttam ilyet a busóknál.”

A teljes alkotás 3 óra alatt készült el. Az arcfestéshez 0-s, 1-es és lapos ecsetet használt, illetve szivacsot. Festékekből két különböző márkájú festék került felhasználásra. Dekorációs elemnek pedig egy virágkoszorút választott, ezzel is megjelenítve a tavasz közeledtét.

Krisztinának üzenjük:

Gratulálunk, a zsűri egyetértően Téged szavazott meg elsőnek!

Megjelent: 2021-03-12

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: