Bodza a konyhában – nem csak szörpöt készíthetsz belőle
Májusban és júniusban, a téli évszak szegényes gyümölcs- és zöldségkínálata után, végre újra ismerős, szezonális termésekkel futhatunk össze a piacok vagy a boltok polcain. Azok, akik jártasak kicsit a növényvilágban, sőt a gyógy- és ehető termések világában, igazi Kánaánként élik meg ezt az időszakot. Ráadásul a megannyi finom, tavaszi vagy éppen kora nyári gyümölcs és zöldség mellett az emberi fogyasztásra alkalmas virágok is fénykorukat élik ezekben a hónapokban.
A május búcsúztatója a bodza
Korábban már írtunk a pitypangról, amely bár a köztudatban gyomnövényként van számon tartva, annál mérföldkövekkel többet tud. Azok az emberek, akik nyitott szemmel és füllel járnak a nagyvilágban, hamar rájönnek, hogy a kertünkben virágzó sárga csoda minden, csak nem gaz.
Ebben a cikkben ismét egy hétköznapi növénnyel foglalkoztunk, amely ugyan több ismeretségnek örvend, mégis sokan nem tudják, hogy felhasználásának tárháza kifogyhatatlan. Ez nem más, mint a bodza, amely illatával már messziről megidéz minket.
Búj-búj bodza
Arra a kérdésre, hogy hol találhatunk bodzát, a legrövidebb válasz, hogy szinte bárhol.
A bodza egy, a hazánkban őshonos növény, így gyakran találkozhatunk velük útmentén, kerítések tövében vagy kisebb városokban és falvakban a kertek végében.
Szinte bárhol találhatunk bodzát
Mi fán terem a bodza?
Bár a bodza könnyen felismerhető, néhány mérgező társával mégis egyszerűen össze lehet téveszteni. Ilyen például a gyalogbodza, a fürtös bodza vagy a földi bodza.
A fekete, vagyis az ehető bodzát a következekről ismerhetjük fel:
- 5-10 méteres magasságot is elérheti;
- szárát és ágait szürke vagy barna kéreg borítja;
- fiatal ágai zöldek;
- ágai felfelé hajlóak;
- virágai kicsik, fehérek vagy sárgás színűek;
- a virágok az egész bokron megtalálhatóak.
A bodza könnyedén felismerhető
Bodza, mint szabadban szedhető csodaszer
A bodza szára, virága, gyökere, levele és bogyója is ehető, mi több egyes részei gyógyhatással is bírnak.
Jótékony hatásai már az indiánok körében is ismeretesek voltak, így ők gyakran főztek belőle teát, amelyet aztán bőrük ápolására vagy szemük borogatására használtak fel. A bodza a népi hagyományokat sem kerülte el, ott már sokkal több problémára vagy bajra alkalmazták a belőle főzött forró italt. Ilyen például a köhögés, a légúti panaszok, a megfázás vagy az influenza.
Erős izzasztó hatásának hála pedig lázcsillapítóként is alkalmazzák.
A bodzának számos pozitív hatása van
Jó bodza, rossz bodza? Mutatjuk honnan szedd!
Amennyiben kedvet kaptál a bodzaszedésre, itt van néhány tipp, amelyet érdemes betartanod:
- Forgalmas autóút mellől soha ne szedj bodzát, ugyanis a kipufogóból távozó gáz lerakódik a növényre!
- Ugyanez a helyzet azokkal a bodzákkal, amelyek olyan termőföldek mellett virágoztak ki, ahol permeteznek.
- A virágokat csak teljesen kinyílt formában szedd le!
- Lehetőleg ne eső után menj bodzát szedni, ugyanis a növény hatóanyagai a virágporban vannak. Éppen ezért megmosni sem szabad felhasználás előtt.
- Ha tetves a szár, ne szedjük le a virágját!
Felhasználás előtt nem szabad megmosni, mert azzal csökkentjük a jótékony hatásait
Szedtél bodzát? Jöhetnek a receptek!
A bodzát sokféleképpen fel lehet használni, mégis a legismertebb feldolgozott formája a bodzaszörp.
Ennek az ínycsiklandó szomjoltónak az elkészítése rendkívül egyszerű. Kíváncsi vagy a receptre? Itt megtalálsz egyet.
Bodzából frissítő itóka
Bodzából nemcsak szörpöt, de teát is készíthetünk. Itt egy pofonegyszerű recept.
Ráadául az ellenállhatatlan bodzateát télen is élvezheted, ha előtte kiszárítod a virágot. Ehhez nem kell mást tenned, mint egy tálcára fejjel lefelé (azaz virágokkal lefelé) elhelyezni szellősen a bodzafejeket és néhány nap alatt kiszárítani őket. Ezután befőttesüvegben vagy papírtasakban sokáig eláll, így nem kell lemondanod a nyár ízéről télen sem.
A közkedvelt nép gyógymód – bodzatea
Abban az esetben, ha extrémebb italra vágysz, készíthetsz pezsgőt is a bodzából. Felcsillant a szemed? Itt találod a receptet.
Légy Te is bodzagourmet!
A bodza felhasználásának sokszínűségét az is jól mutatja, hogy nemcsak innivalókat készíthetünk belőlük, hanem akár egy vacsorát is összedobhatunk a virágaiból.
Mutatjuk mire gondoltunk:
Rántott bodzavirág
Te szoktál készíteni bodzás finomságokat? Esetleg van a tarsolyodban egy különleges bodzarecept? Oszd meg velünk hozzászólásban vagy írj nekünk az info@tytoo.hu e-mail címünkre!