Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Lurkótábla – egy naptár, amit a kicsi gyerekek is megértenek

Mutatjuk, hogy miként kell elképzelni a lurkótáblát és mi szükséges az elkészítéséhez.

Lurkótábla

Lurkótábla használatban

Ezeket mindenképp érdemes beszerezni hozzá:

1. lépés

Először a kártyalapokat kell elkészíteni. Ehhez mi régi, selejt csillámtetoválás szett dobozokat használtunk fel. Amennyiben törzsvásárlónk vagy, biztosan Nálad is akad jó pár ilyen kartonpapír. ? Ezzel szemben, ha nem lenne kéznél szettdoboz kiválthatod bármilyen más kartonlappal is, esetleg nyomtatópapírral, bár annak tartósságára nem vállalunk garanciát. 

Mi a dobozokból 7 x 10 cm-es lapokat vágtunk ki, amelyekre tökéletesen ráférnek a nagyobb sablonjaink is. A méret természetesen változtatható. 

Kártyalapok kivágása

Kártyalapok kivágása

2. lépés

Válasszuk ki a sablont és a tetszésünknek megfelelő csillámporokat. Az eljárás ugyanaz, mintha karra vagy lábra tetoválnánk, csak itt a bőrünk helyett a már kivágott kártyára ragasztjuk rá a sablont.

Ha nem ismernéd a folyamatot, itt egy gyors ismertető: a sablon hátulját lehúzzuk, tapadós felével rányomjuk a lapra, majd levesszük róla a fóliát. Ezt követően jöhet a ragasztó. Mikor már kezd átlátszóvá válni a ragasztóanyag kettő lehetőség közül választhatunk: vagy lehúzzuk a sablont és úgy festjük meg a mintát, vagy rajta hagyjuk és csak a csillámpor felvitele után távolítjuk el azt. Mindkettő járható út és ugyanazt az eredményt hozza.

Csillámtetoválás elkészítése

Csillámtetoválás elkészítése

3. lépés

Az elkészült kártyát feliratozhatjuk az alapján, hogy milyen jelentést tulajdonítunk neki. Mi első körben az évszakokat szerettük volna megfesteni, így az első elkészült lap a Tavasz feliratot kapta.

Kártyalap feliratozása

Kártyalap feliratozása

Ugyanilyen eljárással készítettünk egy Ősz feliratú kártyát is.

Ősz kártya

Ősz – kártya

Amennyiben egyedi, általunk kitalált mintát szeretnénk festeni, sem akadály. Ragadj meg egy ceruzát és rajzold fel az elképzelt motívumod körvonalait! Ezután a ragasztó ecsetjével haladj végig a ceruzával meghúzott vonalon belül, ha pedig ezzel is kész vagy, jöhet a csillámpor!

Egyedi mintás kártya

Egyedi mintás kártya

A kártyákat, mint a csillámtetoválásokat, ugyanúgy díszítheted strasszkövekkel vagy mozgó szemekkel. Mi most az utóbbi díszítő elemet választottuk.

Jelölj ki két pontot, ahova a szemeket ragasztani akarod. A megjelölt helyeken a ragasztóecset hegyével tegyél egy-egy pontot, majd óvítosan helyezd rá a szemeket. A javító pálcával finoman korrigálhatod az elhelyezést.

Mozgó szemekkel való díszítés

Mozgó szemekkel való díszítés

Ezzel elkészítettük a Nyár feliratú kártyánkat is.

Nyár kártya

Nyár – kártya

Már csak a Tél feliratú kártyalapunk hiányzik, illetve a kérdező lap. A kérdőlapot nem kell túlgondolni. Amennyiben szeretnénk azt is lehet díszíteni, de egy egyszerű tollfilccel is felírhatjuk a megfelelő kérdést a kartonlapra.

Kérdőlapok és válaszlapok

Kérdőlapok és válaszlapok

Attól függően, hogy hány éves a gyerkőcünk, különböző naptárakat készíthetünk.

2-3 éves korban:

Ilyen korban már el lehet kezdeni a kártyás naptár használatát, viszont egyszerű szimbólumokkal érdemes indítani.

A feliratok ilyenkor még nem mondanak semmit sem a gyerekeknek, de a minták annál beszédesebbek. Szóban feltehetjük nekik a kérdést, amelyre ők néhány kártyalap közül ki tudják választani a számukra megfelelőt. Ebben a korosztályban még mezei kérdésekkel ajánlatos érdeklődni, amelyekre a tökmagok egyértelmű választ tudnak adni:

Hogy érzed ma magad? Boldog/szomorú.

Mit szeretnél ma csinálni? Focizni/babázni.

Hogy érzed magad? kártya

Hogy érzed ma magad? – kártya

4-5 éves korban:

Ebben az intervallumban már egy kis „tananyagot” is belecsempészhetünk a lurkótáblába. Jöhetnek az évszakok és időjárás felismerése, illetve az ünnepek azonosításával kapcsolatban is tehetünk fel kérdéseket.

A gyerek fejlődésével arányosan mi dönthetjük el, hogy milyen lapokkal bővítjük ki a táblát.

Évszakra és ünnepre vonatkozó kártyák

Évszakra és ünnepre vonatkozó kártyák

6 éves kortól:

Iskolás korba lépve a gyerek már a számok és a betűk világát is megismeri, így azok a naptárban is egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

Ezentúl a gyerek maga is felolvashatja a kérdéseket, ráadásul azok között már számokra vonatkozóak is lehetnek, mint például: hányadika van ma?

Hónapra és napra vonatkozó kártya

Hónapra és napra vonatkozó kártya

A lurkótábla rengeteg új és hasznos dologgal bővíthető és továbbfejleszthető, pl. az iskolai órarend is feltűzhető rá. Ráadásul a gyerekek az idő előrehaladtával maguknak is írhatnak és készíthetnek új elemeket.  

Ezen a folyamaton végig haladva a gyerkőc játékosan lesz képes megnyílni, érzelmeit kifejezni és fejlődni. A mindennapi rutinba beépítve rendszerességet adhatunk gyermekünk napjainak, amely számukra is ugyanolyan fontos, mint nekünk, felnőtteknek.

Te el fogod készíteni a lurkótáblát?

Oszd meg velünk véleményedet hozzászólásban vagy az info@tytoo.hu e-mail címen!

Megjelent: 2021-01-19

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: