Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Te Tudtad? Így Alakult Ki az Arcfestés. – TyToo

Mint mindennek, az arcfestésnek is megvan a maga története és a hozzá kapcsolható hagyományok sztorija. Te ismered ezeket? Ha nem, tarts velünk!

Mindenekelőtt kezdjük egy definícióval, hogy mit is értünk pontosan az arcfestés szó hallatán:

 

Az arcfestés nem más, mint az emberi arcon kifejezetten kozmetikai célra felhasználható festékek alkalmazása.

Egy kis történelem

Az arcfestés már ősidők óta jelen van az emberek életében. Kezdetben a varázslatot, a vallást vagy épp a hierarchiát volt hivatott ábrázolni egy-egy arcra festett motívum. Ezekkel a festésekkel az ősemberek célja a vadászat sikerességének támogatása volt vagy a ranglétrán elfoglalt helyük jelzése. 

 

Elődjeink attól függően, hogy milyen szándékkal dekorálták bőrüket más és más színeket használtak. Eltérő árnyalatot alkalmaztak, amikor harcolni indultak, vagy amikor a törzs szellemeit idézték meg.

Az arcfestés célja kortól és kultúrától függően változott az idő múlásával. A sminkelést sokan az ókori Egyiptomig vezetik vissza, ahol nemcsak a nők, de a férfiak is előszeretettel festették ki magukat. A miértre egy rendkívül egyszerű válasz létezik: így próbáltak hasonlítani az isteneikre, ráadásul úgy vélték, hogy az ártó szellemektől is megvédi őket a smink viselése.

A ma ismert cicás tusvonal is innen származtatható. Az ősi egyiptomiak szent állatként tisztelték a macskákat, így igyekeztek az állat szeméhez hasonlító formára kifesteni a sajátjukat. Ennek a célja az volt, hogy a cicákat megtestesítő Básztet istennőt szimbolizálják az arcukon, megelőzzék a szemhéjak kiszáradását, a sivatagi homok szembekerülését, illetve a legyeket és a fertőzéseket is távol tartsák. Azóta a sminkelés jelentése megváltozott, a mai társadalomban főként a szépség fokozására és a bőrhibák elrejtésére használják.

A hagyományos értelemben vett arcfestés is végig kísérte az emberiség történetét. Népszerűsége a 60-as években a hippy mozgalmakkal új lendületet vett, amikor is a közösség női tagjai előszeretettel festettek az arcukra virág és háborúellenes szimbólumokat.

Manapság elég gyakran találkozhatunk arcfestéssel, elég csak a halloweenre vagy a farsangra gondolnunk. A két ünnep közös pontja a bohókás jelmezek és az azokat kiegészítő test- és arcfestések. A nem mindennapi megjelenés indíttatása azonban mindkét esetben más volt. Míg az őszi esemény során a kosztümök célja a szellemek megtestesítése volt, addig az éveleji ünnepség maskaráival a hideget és a halált akarták elűzni az emberek. Napjainkban természetesen ezek a jelentések már kikoptak.

Melinda Taylor halloweeni arcfestése

Ha már arcfestés, akkor arcfesték!

Amennyiben arcfestésre adod a fejed, fontos, hogy milyen festéket választasz. Rengeteg lehetőség közül válogathatsz, ha az Interneten kutakodsz, de vigyázz, gyakran rossz tanácsokkal találkozhatsz! Ahhoz, hogy minden rendben legyen és a modellednek se okozz bőrproblémát, összeszedtünk egy csokorra való útmutatást:

  • Semmiképp se használd a következőket bőrön: tempera, filctoll, grafit ceruza, akril és vízfesték!
  • Az arcfestést mindig megtisztított és száraz bőrön készítsd el!
  • Mindig bizonyosodj meg róla, hogy a termék, amit használsz bőrbarát-e.
  • Az arcfestékeket csak addig használd, amíg a szavatossági idejük engedi!
  • A festések elkészítéséhez csak arcfestő ecsetet és szivacsot alkalmazz! A keféket és durva sörtéjű ecseteket kerüld el!

Ha biztosra szeretnél menni, válaszd a TyToo arcfestékjeit, amelyek allergénmentes anyagokból készültek, így a gyerkőcök bőrére sem ártalmasak! Ráadásul minden festék nagy pigmenttartalommal rendelkezik, hogy igazán erős, élénk színekkel dolgozhass.

 

Szabó Henriett a TyToo arcfestékjeivel alkot

Szívesen megosztanád az arcfestéssel kapcsolatos történetedet vagy tapasztalatodat? Írd meg nekünk hozzászólásban vagy az info@tytoo.hu e-mail címre!

Megjelent: 2023-04-07

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: