Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Győztes harcosok – avagy ők nyerték meg a 2022-es arcfestő versenyt

Különdíjas – Boros-Gyevi Évi

Évi, a 38 éves, 2 gyermekes anyuka, gyerkőcei miatt kezdett el arcot festeni. Az imádott szakma a szívébe lopta magát és kifejezetten élvezi, ha extrát kell alkotnia.

Az arcfestéssel kb. 8 éve ismerkedett meg, azonban akkoriban még nem volt lehetősége eljutnia egy tanfolyamra, így teljesen önállóan vágott bele. Első lépésként vett egy kezdő szettet, amellyel elindult az arcfestések világában: “Mikor megérkezett úgy voltam vele kipróbálom, ha megy foglalkozok arcfestéssel, ha nem áll a kezemre, akkor hagyom.

Szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kapott munkáira, amelynek köszönhetően nem hagyta abba a festést.

A nyertes alkotást TyToo arcfestékkel készítette el Évi. Felváltva használt szivacsot és ecsetet a 2.5 órás munka alatt.

Gratulálunk Évinek!

Amatőr kategória 3. helyezett – Czeller Aletta

A 26 éves Aletta jelenleg ruházati és dekoratőri munkával foglalkozik a mindennapokban. Hivatása mellett azonban él gyermekkori szenvedélyének is, a festésnek és a maszkírozásnak.

6 éve foglalkozik hobbi szinten arcfestéssel és sminkeléssel. Minden technikát és trükköt önfejlesztéssel sajátított el.

Az, hogy most jelentkezett a Farsangi (H)ARC arcfestő versenyre, hosszú évek kemény munkájának az eredménye.

Szabadidejét jórészt arra fordítja, hogy fejlessze képességét és minél merészebb formátumokat próbáljon ki.

A versenyre beküldött arcfestéséről így írt nekünk Aletta:

Jelen esetben 3-4 óra volt az arcfestés amit elküldtem a versenyre. Kevesebbnek gondoltam a rászánt időt, de akadtak kihívások amivel meg kellett birkóznom. Ide sorolnám az ún. lyukak és kopások megfestését vagy élethű árnyékolását. Az ötlet kicsit merészebb volt, így próbáltam egy felnőttesebb réteget is még célozni, mivel a farsang nem csak a gyerekekről szól. Ezért esett a választásom az egyik híres horror ikonra a “Péntek 13” főszereplője “Jason Voorhees”-ra, aki azt a bizonyos hokimaszkot viselte. Az alkotás elkészítéséhez vízbázisú arcfestéket használtam, többek között a Tytoo árnyalatait is. Emellett 5-6 különböző vastagságú ecsetre, szivacsra és vízre volt szükségem.

Köszönjük a munkád Aletta és sok sikert a továbbiakban!

Amatőr kategória 2. helyezett – Legrain Katalin

Katalin 5 éve kezdett el hobbi szinten foglalkozni az arcfestéssel. Akkoriban egy ismerőse kérte meg, hogy fessen a kisfiára és annak osztálytársaira. Ez azonban nem sült el olyan jól, hiszen sikerült egy lemoshatatlan, olajos festéket beszereznie az eseményre. Ugyanakkor ez a hiba nem vette el a kedvét a további próbálkozástól, sőt ekkor kezdett el igazán érdeklődni a szakma iránt.

Arcfestő videók nézésével, rengeteg gyakorlással jutott el arra a szinte, ahol ma tart.

A megmérettetésre így készült fel:

A versenyre a barátnőm kislányát kértem fel,  aki a bő 2.5 óra alatt nagyon türelmes volt. Sokat gondolkodtam, hogy mivel is szeretnék nevezni az idei Farsangi (H) ARC-ra, végül a kissé klasszikus virágok mellett döntöttem. Ecsetet, szivacsot illetve Diamond FX, Tytoo és Global festékeket használtam. Munkámmal nem teljesen vagyok elégedett, emiatt hezitáltam is, hogy beküldjem. Magyarországon nagyon sok tehetséges, precízen dolgozó, kreatívan gondolkodó arcfestő van. Szeretnék ezektől az emberektől tanulni, hogy olyan minőségi munkát tudjak kiadni a kezeim közül, amire én és mások is büszkék lehetnek, illetve büszkén viselhetnek.

Csodás alkotás lett!

Amatőr kategória 1. helyezett – Naszada Szilvia

Szilvia bár pedagógus, mégis 10 éve a szépségiparban kötött ki.

A festés mindig is jelen volt az életében, de igazán foglalkozni vele 2 éve kezdett el, amikor is megismerkedett a hennázással. Az alkotás világa teljesen beszippantotta, így Szilvia azóta elvégezte az összes Szabó Heni képzést. Még az extrém arcfestés oktatás hiányzik, azonban, ami késik, nem múlik, jelentkezését már le is adta a következő alkalomra.

A Farsangi (H)ARC-ről:

“Ez a verseny egy játék volt számomra és mindenképpen valami extrémet szerettem volna alkotni. Mexikói álarcban gondolkodtam -szeretem őket – és a tavaszban.Valami sziklakertes tavaszt szerettem volna “megvalósítani”az arcfestésemben. A TyToo festékeivel és ecseteivel dolgoztam. Először a teljes arcomat festettem feketére és azon kezdtem el megfesteni a “sziklakertet”. A mondanivalója pedig az, hogy a tavaszt, a napsütést lehet várni, de először is magunkban kell keresni, mert “bennünk van”.

Szuper munka!

Profi kategória 3. helyezett – Balázs Andrea Katalin

A Farsangi (H)ARC II. arcfestő verseny profi kategóriában harmadikként Katalin került ki.

Beszámolójával a megmérettetésről és a munkájáról hamarosan bővítjük cikkünket.

Profi kategória 2. helyezett – Erdély Beáta

A 2021-es arcfestő versenyünkön Beáta első helyezést ért el amatőr kategóriában. Egyik nyereménye a megmérettetés után Szabó Heni extrém arcfestő tanfolyama volt, ahol tovább bővíthette tudását.

A felkészülésről és a munkájáról így írt:

Az idei versenykiírást és témát meglátva először farsanggal kapcsolatos szavakat kezdtem el összegyűjteni, a gondolataim több irányba is elindultak, míg végül a tavaszvárás-télűzés képe véglegesedett, melyben a kereszténységet is mindenképpen szerettem volna megjeleníteni. 

A kialakult terv alapján a különböző motívumokat a kezemen gyakoroltam. A végeredmény több mindenben eltérhet persze ettől, hiszen más egy modellen megfesteni valamit és nem biztos, hogy arcon is működik az előtte papíron vagy gépen megtervezett megjelenés. Ezért is vártam izgatottan, hogy mindez kiderülhessen.

Ebben az évben a családomból választottam modellt, aki nagyon türelmesen és nyugodtan viselte a több órás megpróbáltatást. A festés néhány rövid szünettel együtt 5 órát vett igénybe.
Először a homlokon a keresztet festettem meg, majd utána a kék hátteret és a hópelyheket. Ezután nagyjából felfestettem az ágak és a virágok helyét, majd ezeket is kidolgoztam, végül pedig a leveleket és az apróbb virágokat fejeztem be. Utolsó lépésként jött a szempilla (melynek továbbra sem vagyok nagy szakértője) és az itthon készített kiegészítők elhelyezése, legvégül pedig a fényképezés.

Nagyon élvezem ezeket a versenyeket, pedig egy alkotásommal megmérettetni magam meglehetősen kívül esik a komfortzónámon. Viszont a tervezés része, és az, ahogy egy megszülető gondolattól el tudok jutni a megvalósításig, olyan nagy örömet okoz és olyan szintű feltöltődéssel jár, hogy minden arcfestőt csak biztatnék rá, hogy csatlakozzon minden ilyen versenyhez. Bízom benne, hogy sok hasonló eseményen és kihíváson tudunk majd még részt venni! A mostani versenyen is csodaszép alkotások születtek és büszke vagyok, hogy egy ilyen mezőnyben is helyezést tudtam elérni. Köszönöm még egyszer mindenkinek, aki bármiben is segítségemre volt ennek a szép eredménynek az elérésében, és gratulálok minden festőtársamnak!

Mi is gratulálunk Beátának! Arcfestéseddel emelted a verseny színvonalát!

Profi kategória 1. helyezett – Gyányi Vica

Vica igazi alkotó lélek. Békéscsabán él kettő gyermekével, Gergővel és Emmával, illetve férjével, Sándorral. A gyerkőcei sem estek messze a fától, ugyanis mind a ketten művészeti pálya felé kacsingatnak.

Vica a hétköznapokban műgyanta ékszerekkel és használati tárgyakkal foglalkozik, illetve a Kreatív Műhely Alkotóház berkeiben más művészeknek ad teret.

A kezdetekről:

7 évvel ezelőtt festettem gyerekekre élesben, ezt a vonalat, mint oly sok mást is, az önkéntes munkának köszönhetem. Egy Békéscsaba melletti kis faluból, Csabaszabadiból származik a családom, ahová eleinte kézműves játszóházazni jártam én is ki rendezvényekre a gyerekekkel, viszont egy – nem fogom szépíteni – pocsék arcfestő miatt, aki az egyik rendezvényen festette a gyerekeket, azt mondtam, ezt én jobban meg tudom csinálni, ne legyen már drága, de rossz munkáért fizetve, akkor inkább csinálom én. Így lett, hogy 7 évvel ezelőtt farsangon már én festettem a srácokat és azóta is minden programon ott vagyok. Ez ilyen egyszerűen indult.

Vica indult már több versenyen is, ahol mindig dobogós eredménnyel zárt. Azonban számára már nem a helyezés, hanem az oda vezető út, a fejlődés fontosabb. Egy-egy új megmérettetés során ezt keresi.

A mostani versenyről így írt:

Közhelyesnek hangzik, de számomra már az út fontosabb, mint az eredmény. Az út adja a fejlődést, a gondolatokat, finomodást. Persze örülök most nagyon, de sokkal jobb kifejezés az, hogy megtisztelve érzem magam, amiért méltónak találta a zsűri az első helyre a munkámat. Ez nekem nagy dolog, hiszen a zsűri munkásságára, Heniére és Olgáéra csodálattal nézek, hihetetlen példaképek.

Az arcfestésről:

Témának az 1890-1920-as évekbeli Zsolnay porcelánok áttört kaspói, vázái adták az inspirációt. Ahogyan a verseny alatti festés bemutatásában is szerepel, metaforikus üzenetként szántam az összes testfestő és arcfestő kolleginának, hiszen az elmúlt években a covid helyzet miatt elsősorban a hivatásos arcfestők lába alól teljesen ki lett húzva a talaj, mint megannyi más szektor is megsínylette a lezárásokat… De itt vagyunk, erősek vagyunk, mint a Zsolnay.

Technikailag nehezítő körülmény volt, hogy az utolsó pillanatban alakult betegség miatt úgy, hogy sikerül elindulni, a leadási határidő előtt négy nappal kezdtem el tervezni. Így sem modellem, sem fotós segítségem nem volt. Mindenképpen egy maszkot szerettem volna festeni, mert nekem az álarc a farsang elengedhetetlen kelléke, de mivel az út a fontos, ezért egy erős gyakorlásnak fogtam fel és a 3D hatás, továbbá a szimmetria erősítést vettem a legfontosabbnak, ezekben erősödnöm kell. Meg persze a figurális ábrázolásban is, de az már teljes testes téma.

Mivel magamra festettem, ezért rengeteg időt vett el a festés, aki fest, tudja, hogy modellen fele annyi idő alatt lehet megcsinálni azt, mint amit magunkon. Így nettó kb. nyolc órámba tellett a “művelet”, a befotózás idétlenkedése nélkül. A festésben a legtöbb időt és legnagyobb kihívást a központi homlok minta jelentette, mivel tényleg törekedtem a legnagyobb szimmetriára ennél az elemnél, az arc alsó felénél már szándékosan nem. Előrajzolás feltétlenül szükséges volt. És rengetegszer töröltem le és újra. Mert máshogy nem megy, gyakorlás.

A Tytoo festékeit használom legtöbbször, mivel fokozottan érintés állóak, nem csalódtam még bennük az elmúlt hét év alatt. Elsősorban a csíkos festékekkel dolgozom, one stroke technikával. Bevallom, én ecsetes vagyok, nagyon ritkán használok szivacsot. Ennél a festésnél is a virágok alapját one stroke technikával készítettem, de kontúr ecsettel dolgoztam rajtuk tovább, a Zsolnay stílusához megfelelő virágokat választva. Az arany egyedül nem Tytoo, a Mehron arany pigmentjét és liquid bázisát használtam, hogy tudjam hozni az igazán arany hatást. Sok Zsolnay darabon a kontúr arany, így mertem én is ezzel kontúrozni. Az alapozás szivaccsal történt a mintázaton kívül eső részen, szándékosan nem akartam hajszálrepedéseket, sokan úgy ábrázolják a porcelánt. De ez Zsolnay és ott bizony a magas minőség által nagyon ritka a repedezett máz. Az árnyékoláshoz a festéken túl szemhéj pudert használtam, Sleeket.

Aprólékos, lassú, de annál örömtelibb napom volt a festés elkészülése alatt, mert őszintén szólva már csak az volt a cél, hogy sikerüljön megfesteni. Mert meg akartam festeni. Nekünk, nektek. Mert én ilyen szentimentális vagyok.

Elképesztő lett az alkotásod!

Összegzés

Rengeteg csodás arcfestés érkezett a versenyre, így a zsűri kemény munka után választotta ki a fent látható alkotásokat. A profizmus, az apró részletek és a festések mögött megbújó üzenetek tették tökéletessé a nyertes arcfestéseket.

Érdekel bővebben a zsűrizés folyamata?

Nézd meg Gila Olga videóját vagy olvasd el Szabó Heni cikkét a témában!

Reméljük egy következő verseny során Veled is találkozunk!

Megjelent: 2022-04-01

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: