Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Úgy készülj fel a versenyekre, mint Szabó Heni a világbajnokságra

Szabó Henriett, az ötlettől a célba jutásig bemutatja hogyan tervezte meg az arcfestést és hogyan készült fel a versenyre. Lesd el a legjobbtól a technikákat.

Így készült Szabó Henriett a világbajnokságra

Amikor a témát kiírta a zsűri, aminek magyarra fordítva a Múlt tündöklése volt a címe, hetekig sok minden kavargott bennem. 1000 oldalról közelítettem meg a témát és tisztáztam le magamban mi az, amit festeni szeretnék. Szerintem ez a verseny egyik legnehezebb része, megragadni a láthatatlant és láthatóvá tenni. Kirakni egy önálló egységgé, egy komplett egésszé a sok-sok felvillanó ötletet, ami kavarog és keresi a helyét az alkotásban.

 

Mivel a modellemet választottam ki először, még a téma kiírása előtt, így olyan festést szerettem volna alkotni ami illik hozzá. Gabi egy különleges lány, különleges adottságokkal, ezeket pedig szerettem volna még jobban kiemelni és felhasználni az alkotásban.

 

Raszta fekete haj, fültágítók, tetoválások. Nem minden téma illik ezekhez, viszont a miénkhez, a repülés történetéhez zseniálisan. Nem szerettem volna a haját eltakarni fejdísszel és a fültágítóiba is szerettem volna valamit ami illik majd a koncepcióhoz. A steampunk stílus tetszett, de bármit megnéztem a témában, mindenki csak fémszínt, barnát, feketét használt. Én pedig szeretem a színeket. Mivel a kontrasztok csodásan kiemelik egymást a kék és a bronz alap mellett döntöttem. Két dolgot tudtam már az elején, hogy valamilyen régi papírtekercset fogok felhasználni a szeménél, és hogy óra vagy iránytű mindenképp lesz a festésben. Ez volt a kiindulópontom, és erre építkeztem.

 

Egyik ötlet hamar hozta a másikat és amikor ráálltam a témára, már minden kezdett kerek egésszé kiformálódni. A fogaskerekes és a propelleres fültágítók, a kék haj, ami az eget szimbolizálja, az első léghajó, az első repülőgép...

 

Persze minden felvillanó ötletnek utánanéztem történelmileg is, régi fotókat nézegettem repülőgépekről, szerkezetekről, Leonardo Da Vinchi tervrajzairól. A telefonomra is rámentettem ezeket a képeket és utazás közben nézegettem őket.

 

Én azt gondolom egy téma kitalálása, felépítése nem egy nap, annak meg kell érnie, ki kell fejlődnie, mint egy gyereknek az anyukája méhében, míg azt nem érezzük, hogy MEGVAN. Megszületett a koncepció.

 

Sokat gyakoroltam babafejre, az első mintákat, ötleteket ott próbálgattam, mielőtt Gabira ráfestettem volna. Elképesztő koncentrációt igényel a modellnek is, hogy bírja a 2 óra mozdulatlanságot, hogy együtt tudjon dolgozni a festővel, hogy megfelelő ütemben vegye a levegőt, hogy ne könnyezzen. Egy 2 órás versenyen, ahol minden másodperc számít, a modellen is hatalmas a felelősség. Nagyon kell az összhang a modell és a festő között. Nálunk ez maximálisan megvolt! :)

Mivel Gabi keveset ért rá a munkája miatt, beugró modelleken is gyakoroltam, volt, hogy az unokahúgomra, Virágra 9 órán át festettem egyfolytában. Rengeteg Tenkes kapitányát és Piedóne filmet nézett közben végig.

 

Sok ember munkája és segítsége az, hogy dobogóra állhattunk. Nagyon hálás vagyok az ékszer készítőnek Hajninak is, aki a csodás steam-punk ékszereinket megalkotta. Minden, amit elképzeltem, valóságba ültette. Régi óraszerkezetekből, kinder tojás figura darabjából, és hasonló alapanyagokból alkotott elképesztőt!Kövesd a blogot, a következő cikkben megtudhatod, mit is ábrázol pontosan a mű.

Megjelent: 2019-02-22 04:37

Hozzászólások a Úgy készülj fel a versenyekre, mint Szabó Heni a világbajnokságra című bloghoz: