Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:    H-P: 8:00-16:00

Készíts percek alatt legyezőt a forró napokra!

Kibírhatatlan a forróság, homlokodon gyöngyözik a verejték és egy papírlap van a kezedben. Mit csinálsz? Naná, hogy legyezőt hajtogatsz belőle!

A legyezők koránt sem nyújtanak modern megoldást a hőség ellen, azonban praktikusságuk kétségtelen. Ahol nincs lehetőség egy hűsítő klíma vagy egy kellemes fuvallatot keltő ventilátor által lehűteni magunkat, ott bizony saját kezünkbe kell venni az irányítást. Ez nem jelent mást, minthogy legyező után kell nyúlnunk és azzal kell megpróbálnunk védekezni a fullasztó kánikula ellen.

Az elfelejtett hűsítő eszköz - a legyező

Legyezőhistória

Már az ókori perzsa és egyiptomi festményeken is megjelentek a legyezőhöz hasonlatos tárgyak, azonban akkoriban ezek még tollakból vagy levelekből készültek. Ezen példányokat nemcsak a meleg leküzdésére, de az uralkodó asztalánál lévő legyek elhajtására (innen ered a legyező név) vagy a tűz élesztésére is használták.

Kínában és Japánbán más volt a helyzet, ott már a korai időkben is papírból barkácsolták össze hűsítő eszközüket az emberek, amelyek ráadásul összehajthatóak is voltak. A 16. században ez a keleti típus kezdett el terjedni Európában is, s a következő évszázadra már továbbfejlesztve drágábbnál drágább anyagokból állítottak elő az arisztokrata hölgyek részére ilyen legyezőket.

Keleti legyező

Keleti legyező

A legyezőket onnantól kezdve már nemcsak praktikussági okokból hordták magukkal a nők, de mint öltözéket kiegészítő divatkellékként és státuszszimbólumként is fontos alkotórészéve vált a viseletüknek. A legyezők minél jobb kihasználásának tárháza pedig kifogyhatatlan volt, ugyanis a kor előrehaladtával egyre viccesebb, merészebb vagy épp elgondolkodtató darabok láttak napvilágot. Volt olyan, amelyeken rejtvények, feladványok sorakoztak, de néhány legyezőt úgy készítettek el, hogy azzal jósolni is lehetett. Azonban ennyinél nem állt meg a történet, a nagyobb példányokra térkép vagy épp propaganda célokat szolgáló szövegek is kerültek.

Arisztokrata hölgyek kiegészítőként is tartottak maguknál legyezőt

Arisztokrata hölgyek a divat miatt és rangjuk jelzéseként is tartottak maguknál legyezőt

Megjött a kedved egy saját legyezőhöz?

Bár egykori sikerük megcsappant, azonban még mai napig kaphatóak legyezők különböző boltokban. Viszont, ha nem a pénztárcádat szeretnéd terhelni egy legyező beszerzésével és a gyerkőcödet is kreatívan lefoglalnád, itt van néhány ötletet, amelyekkel otthon, egyszerűen készíthettek közösen saját darabot.

Mostanra szinte bárhol beszerezhetőekManapság a legyezők szinte bárhol beszerezhetőek

Kezdjük egyszerűen!

Elsőként a legegyszerűbben elkészíthető legyezőt mutatjuk be. Megalkotásához nem lesz másra szükséged csak egy színes papírlapra, papírragasztóra és kiegészítésképpen egy kisebb bojtra. Ha ezek megvannak már csak fel kell idézni rég elfelejtett origamitudásodat és neki is vághatsz ennek a rém egyszerű legyezőnek.

Nézzünk eggyel nehezebb darabot!

Ennél a legyezőnél már nemcsak papírlapra, ragasztóra és egy szép bojtra lesz szükséged, de jégkrémes pálcikákat és egy kisebb drót darabot is be kell szerezned.

Az előző kettő nem nyerte el a tetszésedet? Ezt tutira imádni fogod.

Ez már egy igazi kecses darab, amely akár egy bolt polcán is pihenhetne eladásra várva.

Fő a változatosság!

Amennyiben nem egy hagyományos legyezőt szeretnél készíteni, itt egy példa a 360 fokos párjának a megalkotásához.

TIPP: Látványosabb és díszesebb legyezőket szeretnél? Használj minél színesebb és mintásabb papírlapokat, vagy díszítsd ki az elkészült legyezőidet strasszkövekkel és/vagy csillámporral!

Amennyiben tetszett a cikk nyomj egy lájkot és oszd meg másokkal is!

Megjelent: 2021-06-29 15:16

Hozzászólások a Készíts percek alatt legyezőt a forró napokra! című bloghoz: