Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

A gyermekem barátai – a kicsik közötti kapcsolatok fontossága

Az embereket, azaz minket a korai évek jelentősen befolyásolnak. Gyermekkorban a környezet, az élmények és a kapcsolatok rengeteg nyomot hagynak bennünk, amelyet egy életen át cipelünk magunkkal.

A kicsik egyik legnagyobb fejlesztési feladata éppen ezért a barátságok kialakítása. Ezek a fiatalkori pajtik lesznek azok, akik segítenek a piciknek az alkalmazkodásban, akikkel jól érzik magukat, illetve akik által épül az önbizalmuk. Ezért is fontos, hogy nem szabad alábecsülni a lurkók között köttetett igazi barátságokat, hiszen ezek számukra tényleg rendkívül fontosak. Egyfajta mérföldkövek, amelyek építik a személyiségüket.

A gyermekem barátai – a kicsik közötti kapcsolatok fontossága

A barátság előnyei

Kétségtelen, hogy az emberek társas lények. Születésünktől fogva szükségünk van arra, hogy másokkal kapcsolódjunk.

Vannak szorosabb és lazább barátságok, ugyanakkor mindegyik hozzánk tesz valamit. A barátok legtöbb esetben:

  • Növelik az önbecsülésünket.
  • Érzelmi megnyugtatást adnak.
  • Segítenek túljutni a nehéz helyzeteken.
  • Motiválnak.
  • Pozitívan befolyásolják a döntéseinket.
  • Feltétel nélkül elfogadnak.

Nincs egy barátja sem gyermekemnek…

Mindig is voltak és lesznek olyan emberek, akik extrovertált, közösségi személyiséggel rendelkeznek. Ezeket a talpraesett és beszédes emberkéket már gyermekkorban is könnyedén befogadják a társaik. Ezzel szemben viszont vannak a visszafogottabb, félénkebb emberpalánták, akik nehezebben boldogulnak a kapcsolatteremtés terepén.

Amennyiben a te gyermeked is inkább a második tábort erősíti, hoztunk néhány tippet, amellyel segítheted őt abban, hogy barátokat szerezzen.

  • Bátorítsd!
  • Keressetek olyan délutáni elfoglaltságot, szakkört, amelyet gyermeked imád! Az ilyen alkalmakon olyan gyermekekkel fog találkozni, akikkel már van egy közös kapcsolódási pontja.
  • Beszélgessetek a problémáról!
  • Mesélj a saját gyermekkorodról, mesélj a megélt tapasztalataidról!
  • Erősítsd az önértékelését!
  • Tanítsd meg, miként lehet jó barát!

Jó barát a gyermekem?

A gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a barátok közötti konfliktusra, mint a felnőttek. Éppen ezért már kicsi korban is rendkívül tudatosan kell a gyerekekkel a baráti kapcsolatok ápolásáról beszélni. A lurkóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mit szabad és mit nem egy szoros, baráti viszonyban megtenniük.

A következőkkel segíthetjük gyermekünket, hogy jó barát legyen:

  • Beszéljünk vele, kérdezzük őt. Ismerjük meg az ő saját értékrendjét, hogy mi alapján választ barátot és ő mit nyújt egy ilyen kapcsolat során.
  • Legyünk vele minden esetben őszinték! Ez különösen akkor fontos, ha egy kispajtásával összeveszett és nem neki van igaza. Muszáj már gyermekkorban megtanítani a bocsánatkérésre és a hibák elismerésére.

Mérgező gyermekbarátság? Létezik.

Sajnos van rá esély, hogy az óvodában vagy az iskolában olyan gyermekkel ismerkedik meg a csemeténk, aki rossz hatással van rá. Az ilyen esetek nem egyszerűen orvosolható problémák, hiszen gyermekünknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy ő maga válassza ki a barátait és értékelje őket. Ugyanakkor egy rossz társ sokban befolyásolja a személyiségét, és felnőttkorban akár torz értékrenddel, negatív tulajdonságokkal is rendelkezhet emiatt.

Jogos a kérdés: mikor lépjünk közbe?

A legfontosabb, hogy ne egyből a tiltás fegyverével éljünk egy ilyen szituációban. Kérjük ki gyermekünk véleményét is az adott barátról, kérdezzük róla többet és csak akkor hozakodjunk elő konkrét tényekkel, amikor úgy érezzük, csemeténk is készen áll rá.

Egy mérgező barát így ismerhető fel:

Egy mérgező barát jelenlétét többféleképpen is észrevehetjük. Ilyenkor a gyermekek viselkedése megváltozik, a máskor nyugodt helyzetekben ingerlékenyebb lesz csemeténk, vagy az egyébként szószátyár tulajdonsága eltűnik és többször fordul magába.

Súlyosabb esetben akár testi tünetek is jelentkezhetnek, mint a fogyás vagy a hízás, esetleg gyakori fejfájás.

Összességében tehát a gyermekkorban kialakuló barátságok még ha nem is tartanak ki életünk végéig, jókora hatással vannak későbbi életünkre és egész személyiségünkre.

Az egészséges gyermekkor és felnőttkor érdekében tehát érdemes óriási figyelmet fordítani csemetéinket körülvevő barátokra.

Megjelent: 2022-07-31

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: