Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Játékos iskolakezdés! – 4 tipp a TyToo-tól suli para ellen

Az iskola első napja soha nem egyszerű, pláne akkor, amikor először lépjük át gyerekként vagy már szülőként az oktatási intézmény küszöbét. Mind a kicsiknek, mind a felnőtteknek emlékezetes és stresszes pillanatról van szó. Míg az emberpalánták életük egy új fejezetét köszönthetik, addig mi, anyaként vagy apaként a gyermeknevelés egy újabb fokára lépünk.

Nem meglepő tehát, ha ezt a feszültséget mind a saját magunk, mind a lurkónk megnyugtatásért szeretnénk feloldani. De vajon milyen lehetőségek vannak az iskolakezdés okozta stressz feloldásra? Írásunkban néhány játékos ötletet sorakoztattunk fel!

Játékos iskolakezdés!

Mi kerül a táskába?

Az egyik legjobb dolog a gyermekek számára az iskolakezdésben az a rengeteg új dolog, amit kapnak a hatékony tanuláshoz. Ceruzák, füzetek, könyvek, tolltartó és táska, mind csak arra vár, hogy a kicsik tudásának bővítésében hasznos szerepet töltsön be.

Az új tárgyak felfedezését, a ceruzák kihegyezését, füzetek és könyvek beborítását pedig nem muszáj kötelező feladatként értelmezni, akár egy érdekes, az egész családnak szóló, közös feladvány is lehet. Remekül fejleszthető ilyenkor a csapatmunka is. Mindenki kap egy feladatot: az apukák a könyveket borítják, a kicsik címkéznek, az anyuka pedig ráírja az első éves nevét a címkére. Ráadásul itt nem muszáj megállni, bátran dekorálhatjuk a tolltartót vagy a füzeteket csillámtetoválásokkal is, hogy egy kis vidámságot csempésszünk az iskolatáskába. 2021-ben megrendezett Kreatív január fotópályázat egyik apró versenyzője is egy csillámos tolltartóval nevezett.

Csillámos tolltartó

Hajek Nikolett kislányának, Emíliának a munkája

Ezt írta a fotó mellé: “A kislányom (Emília) 1.osztályos a tolltartóját díszítette fel kicsit (nem annyira megengedett).De ha egy kis csillám boldogabbá teszi….”

Szabadtéri programok az egész családnak

Fontos az együtt töltött minőségi idő az iskola megkezdése előtt és utána is. Ráadásul a kellemes időjárást és a napsütötte órákat kiélvezve érdemes még a közös programokat kintre szervezni, hogy minél tovább kiélvezhessük a jó időt.

Rengeteg lehetőség áll a családok előtt, ha együtt töltött pillanatokra vágynak a szabadban. Hétvégente szóba kerülhetnek a kirándulások, bicajozások és környék sétás felfedezése, viszont egy munkával és sulival terhelt hétköznapban egy kevesebb mozgással, a ház körül megoldható programelemmel is kikapcsolhatunk.

Nekünk az egyik kedvenc mókánk az aszfaltra festés TyToo módra.

Aszfaltra festés TyToo módra

Órarend tervezés

Az első évesek még csak most fogják elsajátítani az írást, de ez nem azt jelenti, hogy számukra nem lehetne még idén órarendet készíteni. Egy jó pár blogbejegyzéssel ezelőtt megismertettük olvasóinkkal a lurkótáblát, amely tökéletes alternatíva lehet ebben az esetben is.

Lurkótábla

Válasszunk minden tantárgyhoz egy szimbólumot, majd azokat kártyákra felfestve állítsuk össze egy-egy nap sulis részét. Ha szeretnénk, kiegészíthetjük egyéb teendőkkel is, mint a reggeli rutin vagy a délutáni házi feladat elkészítése kártyával is, hogy gyermekünk napjai minél inkább szervezettebbek legyenek.

Beszélgessünk

Talán az egyik legjobb tanács, ha az iskolakezdéssel kapcsolatos stresszt szeretnénk oldani, hogy beszéljünk róla. A kicsikben rengeteg kérdés fogalmazódik meg augusztus végén, szeptember elején, amelyek megválaszolásával sokat tehetünk a lelkiviláguk helyreállításában.

Elmesélhetjük mi, hogyan éltük meg iskolás éveinket, felidézhetjük a pozitív emlékeket és közösen nosztalgiázhatunk régi sulis fotóink felett.

Beszélgessünk!

Neked milyen jó tanácsod van az iskola megkezdése miatt kialakult stresszre?

Megjelent: 2022-08-31

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: