Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Dallamra vágyik minden gyermekfül – a zene pozitív hatásai

Az élet szerves része a zene. Találkozunk vele a közösségi média platformokat böngészve, esténként a televíziót nézve, sőt akár az utcán sétálva is. Ezek a muzsikális élmények nemcsak felnőttként, de gyerekkorban is jelentős hatást gyakorolnak ránk, ezért érdemes tudatosan beépíteni a kicsik életébe.

A csemeték fejlődésében már egész pici korban sokat segít, ha a zene kiegészíti a mindennapjaikat. Egy-egy dal felcsendülhet a gyerekszobában akár megnyugtatástként, érzések kifejezéseként vagy tanító céllal is.

Ebben a cikkben ezekre a pontokra koncentrálva szedtünk össze néhány gondolatot arról, hogy miért jó, ha már pár éves korban zene éri gyermekünk fülét, a későbbiekben pedig akár ő maga is hangszert ragad.

Dallamra vágyik minden gyermekfül – a zene pozitív hatásai

A zene fejleszt

 A zene kulcsfontosságú szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, hatással van rájuk több területen is. Első, és talán nem meglepő képesség vagy készség, amelyre hatást gyakorol a zenei környezet, az a kreativitás.

Csillámtetoválás

Felhasznált csillámtetoválás sablon: indás violinkulcs

Felhasznált csillámporok: narancssárga, rózsaszín, tengerkék, bíbor

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kreativitás mellett az intelligencia, az agyi tevékenységek és a motoros készségek terén is megmutatkozik a zene pozitív ereje. Továbbá segíti a nyelvtanulást, az olvasási készségeket, sőt sokan nem is gondolnák, de a matematika elsajátításában is részt vehet.

Felhasznált csillámtetoválás sablon: hangjegy

Felhasznált csillámporok: ezüst, sötét mályva

A zene segít kifejezni az érzelmeket

Sokan úgy vélik, hogy a magzat már a pocakban reagál a zenére, ezért rengeteg anyuka hallgat terhesen boldogságot nyújtó számokat. Amikor pedig megszületik a csecsemő, már szemmel látható jelei vannak annak, hogy a zene milyen hatást gyakorol a kisbabára: az apró pólyások dallamos muzsikára rugóznak, az ijesztő hangokra pedig sírnak.

Csillámtetoválás

Felhasznált csillámtetoválás sablon: dob

Felhasznált csillámporok: piros, tengerkék, ezüst, zafírkék

Ez a hatás, ahogy cseperednek a gyerkőcök, egyre meghatározóbb lesz az életükben. Boldogságukban, szórakozás közben a gyermekek gyakran dúdolásznak, iskolás korban pedig pozitív élményként élik meg a közös zenélést. Tinédzserkortól válik egyértelművé, hogy a zene milyen mélységekben segít megélni az érzéseiket. Az egyik legjobb példa az, amikor az első szerelem végével a kamasz gyermek szomorú dalok hallgatásával keresi a vigaszt.

Csillámtetoválás

Felhasznált csillámtetoválás sablon: violinkulcs

Felhasznált csillámporok: rózsaszín, azúrkék

A zene világnapja

Egy ilyen fontos, úgymond létfontosságú dolognak, mint a zenének, természetesen világnapja is van. Ezt az alkalmat minden év október 1-én ünnepeljük, az európai zene világnapját pedig június 21-én. Mindkét kezdeményezés célja, hogy ennek a csodás, pozitív hatással bíró dolognak a fontosságára, szépségére hívja fel a figyelmet.

Csillámtetoválás

Felhasznált csillámtetoválás sablon: szív violinkulcs

Felhasznált csillámporok: azúrkék, tengerkék, zafírkék

A zene tehát egy, az életünkre fokozottan pozitív hatást gyakorló, megfoghatatlan, mégis elengedhetetlen része, amelyet már egészen kicsi korban érdemes gyermekeink mindennapjaiba bevezetni.

Írásunkat Máté Péter egyik jól ismert dalának népszerű sorával zárjuk – zene nélkül mit érek én.

Megjelent: 2022-06-21

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: