Tel.: +36 20 253-18-38    E-mail:

Görögdinnye kisokos

Görögdinnye kisokos

*A népi bölcsesség szerint a dinnye Lőrinc napja után íztelenné válik, ugyanis „Lőrinc belepisilt a dinnyébe”.

Annak érdekében, hogy a szezon alatt is a legfinomabb dinnyéket válaszd, összeszedtünk néhány praktikát ebben a cikkben. Ráadásul a kívül zöld, belül piros gyümölcsnek a jótékony hatásairól is szó fog esni, mit több néhány receptötlettel is gazdagodni fogsz az írás végére. Tarts velünk!

Válasszuk ki a legjobbat!

Bizonyára Te is hallottál már egy-két praktikáról és módszerről, amelyekkel kideríthető melyik a legfinomabb és legédesebb görögdinnye anélkül, hogy megízlelnéd azt.

Sárga legyen az alja vagy sötét zöld? Csíkos legyen vagy egyszínű? Milyen hangot hallasson, ha megkopogtatod? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és leghasznosabb módszereket, hogy kóstolás nélkül is a legízletesebb darabot tedd a bevásárlókocsidba!

Legyen sárga!

Vásárlás során jól forgasd meg a kiválasztott dinnyét és keresd meg rajta a sárga foltot! A sárga folt ugyanis arra utal, hogy azon a részen feküdt a dinnye a termőföldön. Amennyiben ez folt sötét, jó hírünk van, sokat csücsült a földön a gyümölcs, azaz nagy valószínűséggel édes gömböccel állsz szemben. Azonban sárgás-fehér folt esetén a dinnyét korán szüretelték le és emiatt kevésbé lesz édes.

A sárga folt jót jelent a dinnyén

A sárga folt jót jelent a dinnyén

Ne a tökéletest keresd!

Bár sokan kinézett alapján döntenek és a pulton hagyják az apró sérülésekkel, vágásokkal rendelkező dinnyéket, Te ne kövesd el ezt a hibát! A sárga részen lévő apró károsodások ugyanis azt jelzik, hogy azokat a részeket többször megérintették a méhek. A méhecskék pedig köztudottan az édes dolgokat szeretik, így tehát minél több az ilyenfajta sérülés a héj sárga részén, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy mézédes dinnyét sikerült választanunk.

A száraz szár jó jel!

Azoknak a dinnyéknek, amelyek természetes módon a termőföldeken érnek be, a száruk leszárad. Ebből fakadóan a zöld szárral rendelkező dinnyét semmiképp ne vegyél, hiszen azok még éretlenek.

Még egy jó tipp: a termelők néha 360 fokkal megforgatják a dinnyét a száruknál, hogy ezzel meggyorsítsák a dinnye „beérését”. Így tehát, ha csavart szárú dinnye kerül a kezedbe, keress inkább egy másikat!

Az édes, termőföldön termett dinnyéknek a szára elszáradt

Az édes, termőföldön termett dinnyéknek a szára elszáradt

Több dinnye is megtetszett?

Válaszd a nehezebbet, hiszen két azonos méretű dinnye esetében mindig a súlyosabb az édesebb.

Kipp-kopp!

Talán az egyik legismertebb módszer a mézédes dinnye kiválasztásánál a kopogtatás. Bár sokan ismerik a technikát, azt már kevesen tudják, hogy ilyenkor mit is kellene hallaniuk. Megsúgjuk: kongó, üres hangot. Ezzel szemben, ha nincs semmilyen visszhangja a kopogtatásodnak, akkor a választott dinnyéd még éretlen.

Finom és egészséges

A görögdinnyét nemcsak édes ízéért érdemes fogyasztani, de a benne található vitaminok miatt is ajánlatos. Tudniillik a görögdinnyében C-vitamin, kalcium, magnézium, rost és kálium is található nagy mennyiségben.

Tökéletes vitaminforrás

Tökéletes vitaminforrás

Víztartalma magas, ezért nyáron kifejezetten jól jön. A nagy forróságban segít pótolni a folyadékot, a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Emellett serkenti a vizeletürítést is, így segít kitakarítani a szervezetből a káros anyagokat.

Dinnyemag – eszed?

A dinnye magjától egyáltalán nem kell félned, ugyanis semmilyen problémát nem okoz a szervezetedben. Egészben lenyelve egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren, összerágva viszont jótékony hatásait is kifejti.

Érdemes összerágni a dinnyemagot is

Érdemes összerágni a dinnyemagot is

A görögdinnye fekete magjait érdemes összerágva fogyasztani, mivel vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban is bővelkednek.

Receptek

Görögdinnye-limonádé

A nyár igazi slágere lehet ez a frissítő, zamatos üdítő. A receptet ?ITT érheted el.

Görögdinnyés limonádé

Görögdinnyés-limonádé

Görög gyümölcsleves

Forró napokon egy tál hideg gyümölcsleves igazi megváltás. A görögdinnyés változat receptjét ?ITT találod.

Fetás-görögdinnyés saláta

Amennyiben szeretsz eltérni a hagyományos gyümölcssalátáktól, ez a dinnyés változat remek választás lesz számodra. A receptet ?ITT leled. 

Fetás-görögdinnyés saláta

Fetás-görögdinnyés saláta

Görögdinnye-dzsem

Télen sem kell lemondanod a dinnye édes ízéről. A dzsem receptjét ?IDE KATTINTVA éred el.

Savanyított görögdinnyehéj

Ki ne dobd! Tudtad, hogy a görögdinnye héját is el lehet fogyasztani mégpedig savanyúságként? A receptet ?ITT találod.

Ha tetszett a cikk kedveld és oszd meg ismerőseiddel is!

Megjelent: 2021-08-11

Hozzászólások a 5 legnépszerűbb csillámtetoválás sablon 2021-ben című bloghoz: